Пет причини да не искате повишение

2371
Пет причини да не искате повишение

Изкачването по корпоративната стълбичка е мечта за почти всички работещи. В крайна сметка, това към което се стремят повечето заети, е по-висока заплата, а понякога и по-висок социален статус.

И все пак, за тези които искат повишение, е добре да помислят и за някои нефинансови фактори, които могат да променят тяхното желание, пише финансовото издание Investopedia.com:

1. Повече стрес и напрежение

Повишението обикновено е свързано с по-голямата роля във вземането на решения. Това неимоверно е свързано с по-големи отговорности, предвид това, че решенията, които се вземат, най-вероятно ще се разглеждат от по-малък брой отговорни лица, или началници.

Според нобеловия лауреат Даниел Канеман „Dа си по-богат често е свързано с голяма вероятност да прекарваш по-малко време в неща, които ти носят удоволствие и да си подложен на по-голям стрес".

2. По-малко свободно време

С повече крайни срокове за вземане на по-важни решения, неимоверно ще трябва да работите по-дълги часове, за да влезете в график, а от там и ще разполагате с по-малко свободно време. Все пак, свободното време е ресурс, който също си има своята алтернативна цена. За да се докажете на новата позиция, пък най-вероятно ще ви се налага да си вземате работа и за в къщи. Това автоматично означава по-малко време със семейството ви.

Според икономиста Далтън Конли една от основните причини, която кара хората да работят толкова усилено, е цената на труда. Така например, ако се вземат по 10 долара на час за работа, човек е склонен да работи по-малко, за да има повече свободно време. Не така обаче, стоят нещата, ако заплащането му на час е 70 долара, примерно. Тогава той ще се стреми да работи повече часове.

3. Парите са различни от щастието

Докато изкарването на пари ще ви позволи да си купите кола, жилище и да си позволите всякакви глезотии, то това не е гаранция за щастие. Натовареното работно ежедневие прави хората изключително стресирани, което може да означава дистанциране от семейството и т.н.

Интересен е фактът, че колкото повече пари изкарва някой, толкова по-големи са изискванията към него да поддържа статут в обществото, свързан понякога с луксозни и безсмислени покупки.

4. Различна работа

Безспорно повишението ще изисква нови промени в ежедневните ви задачи. И докато някои може да са свързани с предишните ви знания и естество на работа, то неимоверно ще има много такива, които ще са новост за вас. Те могат да изискват придобиване на нови знания и умения.

5. По-малко часово възнаграждение

Издигане в службата свързано с минимално повишение на заплатата, може да означава повече работни часове срещу по-ниско от предишното ви часово възнаграждение. В такъв случай означава, че най-вероятно ще поемате повече отговорности и ще влагате повече усилия от преди, които ако си оценявате свободното време, се оказват безсмислени, срещу това което ще получавате.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Тути фрути
# 0
15:05 | 14 May 2011
В България има и 6 та причина. Най- често срещаната от хора с гръцки и бг манталитет: "повишават" дават повече работа и отговорности на служителя, но заплатата не се коригира!!!
jdaemon
# 1
12:04 | 9 April 2011
anu naki автор - сатаната
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...