Пет знака, че е време да напуснете работата си

9646
Пет знака, че е време да напуснете работата си

Влачите ли се уморени и без настроение из офиса? Има вероятност това да е депресия след отпуската – все пак преходът от лятото, морето и плажа към ежедневната напрегната работа не е лесен.

Но какво, ако това чувство не си отива? Какво става, ако сте надраснали работата си или сте достигнали повратна точка на напрежение на работното място? Или просто сте променили мнението си за това, което искате да правите, за да изкарвате прехраната си?

Ами ако е време да напуснете работата си?


Повечето хора не осъзнават това за една нощ, често неудовлетворението и нежеланието се натрупват с години. През които губите страстта, мотивацията и ентусиазма, с които обикновено работите.

И въпреки всичко да напуснеш работата си в тези трудни времена е изключително важно решение. Добре е да прецените всички аспекти. Ако отговаряте поне на два от изброените по-долу случая, значи е време да се оглеждате за нова работа. 

1. Мразите да ходите на работа

Това е нещо повече от омраза към понеделниците. Ако всеки ден отивате на работа с нежелание, значи определено нещо не е наред.

Опитайте се да установите причината за това и да определите дали тя може да бъде премахната – например неприятен колега, лош шеф и други.

Ако нищо не зависи от вас, тогава е време да спрете да се измъчвате и да подадете молбата си за напускане.

2. Работата отнема цялото ви време

Работата не е всичко. Един добре балансиран живот включва еднакво внимание към всички области - семейството и приятелите, към учене, пътувания, хобита и грижи за самия вас.

Като главен изпълнителен директор на собствените си лични дела, вашата най-голяма отговорност е да разпределите времето и енергията си по начин, който е в съответствие с вашите мечти, а не просто със заплатата ви.

Ако работата ви вреди на вашето здраве, брак, взаимоотношения, лично пространство или емоционално благополучие, тогава тя не си заслужава.

3. Не ви повишават

Личното израстване не се постига на места, на които сте обградени с комфорт и лекота. Това се случва, когато се приемат предизвикателствата, които ви тласкат извън зоната ви на комфорт.

Дори ако имате прилична работа, а колегите ви са големи приятели, ако сте в застой, значи е време да продължите напред. Може да сте надраснали вашата позиция, а не съществува възможност за развитие, или пък просто да сте готови за промяна.

Каквато и да е причината, не позволявайте инерцията да ви спре от движение напред.

Вижте още: Защо не, по дяволите?

4. Мечтите са свършили

Хората, които вярват в целите на тяхната работа, са по-производителни и в крайна сметка се радват на по-успешна кариера, отколкото тези, които са мотивирани само от пари.

Вече не вярвате в компанията, в която работите? Смятате ли вашата работа за безсмислена?

Дори и ако заемате мечтаната позиция с висока заплата, ако сърцето не е в работата ви, тогава парите ще се превърнат в много тежки златни белезници.

5. Имате нова мечта

Най-голямата причина хората да остават на работните места, които не обичат, е страхът. Страх от неизвестното, страх от вземане на погрешно решение, страх от липса на пари.

Това е особено вярно за тези, които вече знаят какво искат да правят, но не са предприели необходимите стъпки към мечтата си. А те трябва да знаят, че страхът няма да си отиде, докато не се справят с него.

А това означава да намерите кураж и почтеност, за да напуснете работата си и да си проправите нов път, който е единственият верен за вас.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg