Признаци за изпадане в несъстоятелност

3248
Признаци за изпадане в несъстоятелност

Преди да фалира една компания, са налице признаци, които ако инвеститорите забележат, могат да избегнат тотални загуби и да се отърват на време.

Ето и някои такива, дадени от специалистите от Investopedia.com:

1. Негативни парични потоци

Това е едно от най-важните неща, които трябва да следят инвеститорите в отчетите на притежаваните от тях компании. Когато плащанията на компанията превишават значително постъпленията й, и тази ситуация се запази за притеснително дълъг период, то налице са предпоставки за излизане от бизнеса.

Без спешна намеса за вливане на свежи ресурси от страна на акционерите, такава компания лесно може да изпадне в несъстоятелност.

2. Високо съотношение дълг-собствен капитал

Разбира се, има бизнеси, които се отличават традиционно с подобни високи съотношения, поради тяхното естество. Когато обаче, това съотношение придобие размер, нетипичен за сектора, това може би е сериозен повод за инвеститорите да се заровят по-надълбоко в отчетите на компанията. Това, в съчетание с първа точка, може да е изключително взривоопасна комбинация (вече станахме свидетели и на БФБ до къде може да се стигне).

3. Съотношението покритие на дълговете

Горното съотношение само по себе си също често може да не дава ясна картина на инвеститорите. Дори и при относително ниско съотношение дълг - собствен капитал, компанията може да е застрашена, в случай, че печалбата й преди данъци и такси не е в състояние да покрива нейните задължения.

4. Силен спад в нивата на акциите

Инвеститорите трябва също така да следят за необичайни ценови понижения в акциите на дадена компания, особено ако те са силни и без видима на пръв поглед причина. Почти всички колапси на компании са предшествани от остър и рязък спад в цените на акциите на компаниите.

5. Предупреждения за печалбите

Резки занижения в очакваните печалби на една компания трябва да се приемат много на сериозно. За съжаление подобна корпоративна практика на прогнози за следващото тримесечие или годината се практикува у нас от изключително малък брой компании.

6. Продажби на дялове от основни акционери, или дялове от дружества

Друг признак, който трябва да се следи изключително отблизо. В родните условия, където правата на миноритарните акционери са ограничени до минимум, може да добавим и прехвърляне на дялове от притежавани дружества от холдинги в други такива, което би могло да е подготовка за обявяване в несъстоятелност.

7. Оставки на висши мениджъри

Това е друг признак за проблеми в компанията, които понякога могат да ескалират до крайни предели, в зависимост от причините за това.

8. Разследвания от регулаторните органи

Често те говорят за предприемане на не особено легални, или позволени действия от страна на компаниите и сами по себе си, биха могли да инициират рязка обезценка в цените на акциите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg