Психологическият капан в инвестирането, който ни прави губещи

3379
Психологическият капан в инвестирането, който ни прави губещи

Деветдесет процента от търговията, а понякога дори и повече, се основава на инвеститорските емоции.

Затова някои от тях са изключително опасни. Психолозите отдавна са запознати с едно явление, което прави инвеститорите склонни към големи загуби.

Това е „психологическият капан“, при който инвеститорите извръщат поглед от малки загуби, често само за да видят, че те се превръщат в огромни.

Изследвания от 70-те години на миналия век сочат, че инвеститорите изпитват по-голяма болка от това да закриват позиции на загуба, отколкото удоволствие от това да закриват печеливши позиции на същата по размер печалба.

И макар това състояние да е добре изследвано и познато, все още е сериозен проблем за повечето хора, които търгуват на фондовите пазари.

Според изследователите, веднъж, когато си купим нещо, ние го оценяваме на повече. Това е нещо като да приемаме, че решението да купим определен актив или вещ добавя стойност, коментират психолозите. Така се изисква два пъти повече решимост, за да го продадем.

До голяма степен това състояние обяснява защо не сме склонни да продаваме актив, който смятаме, че ще поскъпва, при това на по-ниска цена от тази, на която сме го придобили.

Другият психологически феномен, който ни кара да държим губещите позиции, е усещането, че докато не продадем, всичко е наред. Загубата е на хартия и тя не е реална, а активът няма начин да не се върне - поне до цената, на която сме го купили.

Още една сериозна заблуда, която често води до непреодолими загуби за инвеститорите...

Може би най-големият проблеми от всички обаче е, че инвеститорите не си вземат поука и повтарят тази грешка непрекъснато, докато рано или късно не загубят всичките си средства.

Един пример... Популярният портфолио-мениджър Бил Акман, звездата в сектора от 2014 година, придоби голяма позиция в канадската фармацевтична компания Valeant в средата на миналата година.

Разследване на щатските регулатори във връзка с практиките на компанията да придобива компании и медикаменти, само за да вдига впоследствие цените им в пъти, инициира сериозен спад в книжата й.

Въпреки сериозното понижение при акциите на компанията през есента на миналата година от 242 долара до 70 долара, Акман продължаваше да купува, твърдейки, че те са изключително подценени. Той на практика повиши експозицията си към компанията, използвайки деривати.

Коментарите на Акман от този период бяха „съжалявам единствено, че не мога да купя повече акции“.

След моментно възстановяване в цената на акциите до нива от над 100 долара, последва новата им рязка обезценка, като те загубиха нови близо 60% от стойността си и се търгуват към момента при нива от 35 долара. Съществуването на компанията е поставено под въпрос предвид на силната й задлъжнялост, а Акмант заяви: „Естествено, че съжалявам за инвестицията си в компанията“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...