Седем съвета за успешна кариера

1790
Седем съвета за успешна кариера

Независимо от това дали сте в индустрия, на която отчаяно не й достига работна сила или в такава, където непрекъснато се обявяват съкращения, често може да сте настроени да зарежете всичко, за да следвате своята мечта.

Поемането на тази важна стъпка обаче е трудна и изпълнена с много пречки дейност, изискваща много работа и много често с неясен изход.

Към момента в световен мащаб се усеща остра нужда от специалисти, на фона на добрия ръст на световната икономика, като добри остават перспективите и за следващите няколко години. Ето седем съвета, които дават специалистите за ползотворно развитие на кариера на хората с добро образование и значителни амбиции, дадени от специалисти в бизнес изданието Market Watch.

На първо място те препоръчват да мислите в посока на изграждане на кариера, а не на цялостна смяна на полето Ви на специалност.

Обръщането на 180 градуса от полето Ви на познания не е препоръчително според Барбара Мозес, президент на консултантската агенция за подбор на персонал BBM Human Resource Consultants Inc.

Коренната промяна на полето Ви на действие често изисква ново образование и преквалификация и не е гарантирано, че ще сте толкова добър и конкурентоспособен в новото си избрано поле на действие.

Вместо промяната на полето Ви на действие е по-добре да обмислите промяната на позицията си, или смяна на индустрията.

Вторият съвет на специалистите е добре да представите своите умения пред самия себе си и да помислите в кой друг сектор или на коя друга организация те биха били от полза. Щом направите това, направете списък с предпочитаната от Вас работа и положете усилия да проучите кои са организациите или в кой сектор са те, където има съвпадение на интересите.

На трето място желаещите да направят кариера се съветват първо да погледнат себе си преди да търсят какво се предлага на пазара. Често хората изхождат от грешната позиция да търсят предложенията на пазара, преди да разберат собствената си мотивация.

Погледнете в себе си и вижте какви са Ви уменията, какви са ви предпочитанията, от какво имате нужда, за да се чувствате мотивирани и чак тогава търсете какво се предлага, за да избегнете отново да попаднете на място, където няма да се чувствате удовлетворен.

Често хората подхождат към опити за изграждане на кариера чрез смяна на работното си място, без да се подготвят достатъчно добре за това с претекста, че нямат време, поради силната си заетост на старото работно място. Без да си поставите ясни цели и време за постигане на тези цели и без да разберете какво точно желаете да постигнете, сте обречени на 50% неуспех.

Трябва да положите повече усилия за съставяне на план и какво време и средства ще Ви струва достигането на положените цели и да направите разчети разполагате ли с тях и можете ли да си ги позволите.

Петият съвет е да се изследват възможностите. След като сте направили необходимите планове и обобщения на Вашите желания, отделете време да се срещнете и да поговорите с хора от областта, към която сте се насочили. Използвайте личните си контакти на старите си работи, за да говорите със специалисти в сферата и индустрията, към която е насочен Вашият нов интерес.

Говорейки с хора от новоизбрания бранш, не казвайте какво точно търсите, а само общата насока, в която искате да се развивате, като те ще Ви помогнат по-ясно да изясните за себе си всички аспекти от новата сфера и да се насочите по-конкретно към сферата, най-пълно отговаряща на Вашите желания.

Специалистите съветват да се насочвате към области със значителен потенциал за развитие, както и към бързоразвиващи се индустрии, което ще Ви даде по-силен старт.

На следващо място препоръките са да мислите като работодател. Направете списък със силните Ви страни и опита, който имате в дадената сфер,а към която се насочвате. Това ще Ви помогне при бъдещото Ви кандидатстване в набелязана от Вас компания. Добре е да направите проучване и да сте запознати с бизнеса на компанията, в която ще кандидатствате.

На последно място специалистите съветват да обмислите придобиване на допълнителна квалификация към притежаваните вече от Вас такива, които ще са Ви от значителна полза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg