Седем въпроса, които да не засягате на интервю за работа

7605
Седем въпроса, които да не засягате на интервю за работа

Продължаваме с темата относно позволеното и непозволеното по време на интервю за работа, на което сте поканен от потенциален работодател. Този път ще се занимаем с въпросите, които не бива, или не е удачно да задавате, докато сте проучван и проучвате бъдещия си работодател. Ето и седем теми в тази насока дадени от изданието Business Insider:

1. Каква е заплатата?

Разбира се, че въпросът за парите е от изключителна важност и трябва да сте наясно преди да започнете работа. Със сигурност потенциалният ви работодател под една или друга форма ще засегне тази тема, ако не на настоящото, то на последващо интервю. Ако вие зададете този въпрос можете да създадете погрешното впечатление, че се интересувате само от парите.


Вместо това направете предварително проучване за фирмата в която кандидатствате. Разпитайте познати и приятели, които работят в нея, посетете специализирани сайтове където има средните заплати за големи международни компании и по-големите работодатели (ако има такива разбира се). Темата за заплатите вече не е такова табу каквото бе преди години.

2. Нямам слабости

Работодателите често обичат да задават въпроса „Какви според Вас са слабостите ви“. Целта е да преценят искреността на интервюирания. Вместо заучени отговори от рода на „прекомерна амбиция и отдаденост на компаниите в които работя“, по-добре бъдете честни и споменете истинска своя слабост, като наблегнете на това как се опитвате да я преодолеете.

3. Да, разбирам от квантова физика

Не си преписвайте квалификации, които не притежавате, защото можете да си направите лоша услуга да Ви бъде възложена задача, или тест за който не сте квалифициран. Така ще покажете склонност към „шикалкавене“, които автоматично приключват всичките ви шансове за успех да бъдете наети.

Вместо това кажете, че бързо се учите, ако ви искат квалификация, която не притежавате, но смятате да придобиете в бъдеще.

Бъдете искрени за своите квалификации, за да не създадете свръхочаквания и да се чувствате комфортно на бъдещото си работно място, ако ви наемат.

4. Надявам се да стана изпълнителен директор във вашата компания

Най-вероятно ще ви попитат какви са плановете ви за развитие в компанията в която кандидатствате. Не е добре да поставяте нереалистични цели. Бизнесът приема изключително сериозно позициите, независимо дали са ниски, или високи, а шансовете ви да станете изпълнителен директор едва ли са много високи.

5. Каква е политиката на повишения?

Това със сигурност е важен въпрос за вас, но трябва да го поставите в правилния момент и на правилното място. Определено интервюто за работа не отговаря на нито едното от двете условия.

Фокусирайте се върху изискванията на позицията за която кандидатствате.

6. Не знам, не мога да отговоря на този въпрос

Дори и да се забавите с отговора на въпрос който ви затруднява опитайте се да измислите нещо. Целта на някои въпроси е именно да видят нестандартната ви страна, или тази която не сте подготвили за интервюто, а ви разкрива като личност. Не се плашете и бъдете искрени. Отговорът „не знам“ по-скоро говори за трудности когато изпаднете в непозната среда и ситуация, което не е добре при определени професии, и работа под стрес.

7. Това е добър въпрос

Докато мислите за отговор на въпрос, който ви е затруднил няма нужда да го показвате с глупави изказвания от рода на „това е добър въпрос“. Естествено, че е добър, все пак е зададен от професионалист по подбор на персонала, или потенциалния ви бъдещ работодател.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Think
# 0
18:03 | 19 March 2014
"Можете да създадете погрешното впечатление, че се интересувате само от парите." - ХАХАХА. ЧЕ ОТ КАКВО ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ?!?! ВСЕ ПАК ТОВА Е "РАБОТА", А НЕ "ХОБИ" !!! Естествено, че ще се интересувам най-вече от заплатата. Като отидеш в един магазин от какво се интересуваш предимно - от ЦЕНАТА ! Затова е показана навсякъде. Как може темата за заплатата да е табу ... Представям си как влизам в магазина и питам колко струват 1 килограм картофи и продавачката ме гледа снисхоздително и ми казва: "е ... не е удобно да говорим на тази тема ... разпитаи близки и приятели да ти кажат за какво става дума ..." хахахахха
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg