Шест стъпки за лично финансово възстановяване

1606
Шест стъпки за лично финансово възстановяване

Последната година бе тежка за инвеститорите, като тук ще се спрем на няколко прости съвета за пътя на личното ви възстановяване. Каквито и финансови проблеми да ви е причинила тазикриза, подгответе се за силно бъдеще. Не знаете как? Прочетете няколко начина за възстановите финансите си, подбрани от Investopedia.

1. Поставете си цели

Трудно ще стигнете някъде, ако не знаете къде отивате. Целите са начин да измерите финансовия си прогрес. Искате да се пенсионирате някой ден? Тогава пресметнете колко пари ще са ви нужни. Поставете си цели за всички по-сериозни неща, които искате да свършите - семейна ваканция, ремонт на жилището, нова кола и т.н.

Оценете колко ще ви струва всяка цел и не забравяйте инфлацията. Поставете си краен срок за постигането на всяка цел. Разбира се, те трябва да отразяват настоящото ви положение, дали имате работа, пенсиониран сте, или завършвате университет.

2. Направете си реалистичен бюджет и се придържайте към него

Използвайте целите за да си направите месечен бюджет. Може да използвате банковите си извлечения и всички бележки за покупките от предния месец. Направете списък с нещата, които можехте да не сте си купили предния месец, или които е можело да платите по-късно. Разделете покупките на полезни и ненужни. Търсете алтернативи или по-добри оферти, като например тарифен план на мобилен телефон. Извадете всички разходи от доходи си за месеца и резултатът ще покаже колко ще спестите или колко ще е дефицитът ви.

3. Оправете си кредитите

Не чакайте. Разбийте всичките си задължения по потребителски, ипотечни кредити, кредитни карти, лизинги, покупки на изплащане и т.н. Обмислете рефинансиране и консолидиране на задълженията при по-добри лихви и условия. Изплатете първо дълговете си с най-високи лихви, ако е възможно.

4. Възстановете спестяванията си

Ако сте бъркали напоследък в спестяванията си поради някакви причини, направете планове да ги възстановите. Специалистите препоръчват да имате средства на стойност отразяваща поне 6-8 месеца разходите ви.

5. Инвестирайте сега

Ако сте стояли настрани, чакайки фондовият пазар да се възстанови, вие изтървате момента. Доста сини чипове скочиха с над 100% от дъната си. Оценете портфейла си да се отървете от некачествените акции и търсете за подценени такива. Инвестирайте според личните си цели и ниво на риск.

6. Разраствайте бизнеса си

Възползвайте се от евтините офис площи. Докато пазарът на труда е свит, сега е момента да наемете работна ръка на по-добри цени. Опитайте да договорите по-добри цени от доставчиците си, за да намалите разходите, търсете начини за подобряване на производителността.

Бъдещето е такова, каквото го направите. Не изпускайте момента да се подготвите за нови възможности. Направете сега промените, от които ще спечелите в бъдеще!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg