Тютюномания сред щатските инвеститори

1374
Тютюномания сред щатските инвеститори

Нова мания се разразява сред инвеститорите на щатските пазари и тя е тютюномания. Става въпрос за интерес към компаниите, произвеждащи цигари, пише изданието Investopedia.com.

Като част от сектора на нециклични потребителски стоки, тютюневите компании, произвеждащи изключително вреден за потребителите продукт, всъщност носят радост на инвеститорите със значителния си изплащан дивидент.

Акциите на големите имена в сектора се отличават с годишен дивидент от над 5% и относително ниско съотношение цена-печалба от под 15. Ето и някои предложения от специалистите:

Reynolds American, Inc.

Компанията е производител, както на цигари, така и на тютюн. Тя изплаща изключително привлекателен дивидент в размер на 6.8% на година. Атрактивно е и съотношението цена-печалба на компанията при ниво от 12.27.

През последните шест месеца акциите на компанията са се търгували в относително тесния диапазон между 50 и 55 долара за брой. За годината обаче, акциите й са поскъпнали с близо 40%.

За сравнение, индексният фонд, инвестиращ в потребителски стоки Consumer Staples Select Sector SPDR ETF е донесъл доходност от едва 15% за последните 12 месеца.

Над 48% от акциите на компанията са собственост на институционални инвеститори.

Lorillard, Inc.

Акциите на компанията не са се отличили с толкова силно повишение подобно на останалите в сектора, но 97.5% от тях се държат от институционални инвеститори. За последните 12 месеца те са поскъпнали едва с 10%. Компанията плаща 5.3% годишен дивидент и е със съотношение цена печалба от едва 12.

Компанията е с пазарна капитализация от едва 11.4 млрд. долара и по-рано през годината от мениджмънта й обявиха планове за изкупуване на собствени акции за 250 млн. долара.

Altria Group Inc.

До февруари 2008 година тя бе компонент на престижния индекс Dow Jones Industrial Average, под името Philip Morris Companies. Днес компанията оперира, както в сектора на производството на цигари, така и на бира и мн. др.

С дивидент от 7% и съотношение цена печалба от 12, акциите на компанията са поскъпнали с 19% за последната една година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg