Уорън Бъфет и пътят към богатството

2748
Уорън Бъфет и пътят към богатството

Легендарният инвеститор Уорън Едуард Бъфет е известен с това, че превърна една затруднена финансово текстилна фабрика в един от най-успешните холдинги в света.

Състоянието му днес се оценява на 62 млрд. долара, с което той е най-богатият човек в света за тази година според сп. „Форбс“.

Инвеститорите в цял свят му подражават. Всяка година с интерес се очаква неговата реч пред годишното общо събрание на компанията Berkshire. Investopedia.com разказва накратко историята на Уорън Бъфет.

Бъфет е роден през 1930 г в Омаха, Небраска. Баща му е брокер на фондовата борса и конгресмен.

Още от малък Бъфет работи – раздава вестници и продава безалкохолни напитки. С парите припечелени от това купува 40 акра земя, които отдава под наем. Когато започва това си първо бизнес-начинание той е едва на 14 години!

По настояване на баща си се запива в Университета в Пенсилвания, но следването там не му допада и напуска след две години, като се премества в университета в Небраска.

Бъфет продължава образованието си в университета в Колумбия, след като не успява да влезе в Харвард. Негов преподавател е друг велик инвеститор – Бенджамин Греъм, който обаче отказва да му даде работа при дипломирането му и дори го съветва, че Уол Стрийт не е за него. Тогава Бъфет се завръща в Омаха, където започва работа във фабриката на баща си. След известно време обаче, Греъм размисля и му предлага позиция в Ню Йорк.

В Ню Йорк Бъфет има възможност да приложи теориите, които е научил от Греъм. Стратегията на Греъм била да се търсят подценени акции. Бъфет доизгражда теорията, като за него са били важни не само цифрите. Той гледал по-надалеч – към мениджмънта на компанията, към продуктите, които тя предлага, конкурентоспособността и преимуществата й.

През 1956 г. Бъфет се завръща в Омаха, където учредява Buffett Associates, Ltd. През 1962 г започва да работи заедно с Чарли Мангър. По това време той е на 30 години и е вече милионер.

Двамата закупуват западащата текстилна фабрика Berkshire Hathaway. През 1985 г. Бъфет затваря фабриката, но продължава да използва името.

Основно принципът на Бъфет е да купува акции в компании, които според него имат много добър мениджмънт, но за момента са подценени. Неговата стратегия е, когато избере такава компания и купи книжата, да ги задържи дълго време. Сред фирмите, за които се е оказал прав в преценката си са Coca Cola, American Express и Gillette. Техни акции са в портфейла на
Berkshire Hathaway от много години.

Понякога той направо купува целите компании, като задържа мениджмънта им. Някои примери за такива компании са See's Candies, Fruit of the Loom, Dairy Queen, The Pampered Chef и GEICO Auto Insurancе.

В края на 90-те години Бъфет стана известен с това, че отказваше да инвестира в нашумелите компании от технологичния сектор. Негов принцип е да не влага пари в бизнес, който не разбира. Това му спечелва много нападки, като експерти от Уол Стрийт го заклеймяват като старомоден. По-късно обаче, когато балонът в сектора се пука, много от тези експерти фалират, докато състоянието на Бъфет се удвоява.

Личен живот

Въпреки милиардите си Бъфет е известен като пестелив човек. Той все още живее в петстайната къща, която е купил през 1958 г за 31 000 долара, пие кока-кола и вечеря в местните ресторанти. В продължение на години той отказва да купи самолет на компанията си, но в крайна сметка се предава. Когато купува такъв обаче, го нарича „Indefensible” (от англ.- неоправдан) с което иска да каже, че гледа на тези неща като на неоправдано разточителство.

През 1952 г се жени за Сюзън Томсън. Бракът им продължава малко повече от 50 години, имат три деца. Разделят се през 1977 г. без официален развод, като остават приятели. След смъртта на Сюзън през 2004 г. Бъфет се жени още веднъж за сервитьорката Астрид Мекс, с която го запознава именно Сюзън.

Бъфет е известен с даренията си. През 2006 той шокира света, като обяви, че ще дари по-голямата част от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Дарението на Бъфет ще бъде под формата на акции клас Б, като той ще дари на фондацията общо 10 млн акции. Те ще бъдат прехвърляни на части до смъртта му. Дарението през 2006 г бе от 500 000 акции на стойност около 1.5 млрд долара.

Стойността на цялото дарение е около 37 млрд. долара по цени на акциите от юни тази година. Още едно дарение от 1 млн акции ще бъде поделено между фондациите, управлявани от децата на Бъфет, а още един милион ще бъдат вложени във фондацията на името на покойната му съпруга.

Бъфет винаги е казвал, че не е привърженик на династиите и се надява след смъртта му богатството му да отиде за благотворителност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg