Успехът на инвеститора не изисква съвършенство

1207
Успехът на инвеститора не изисква съвършенство

Успехът на инвеститорите не изисква съвършенство. Инвеститорите могат да познават дори и в под 50% от случаите, и пак да реализират добра доходност, се казва в изследване на финансовото издание Investor's Business Daily.

За да се постигне това обаче, се изисква спазване на желязна дисциплина, бързо ограничаване на загубите и поддържане на най-печелившите позиции в портфейла на инвеститора.

От изданието съветват инвеститорите да закриват позициите си в случай, че те се понижат с 7-8% под цената на която са ги закупили, а тези които са отбелязали ръст да не бързат да ги закриват и да ги държат в портфейла си в случай, че повишението им се предопределя от здрав фундамент.

Като препоръка се отправя към инвеститорите да съсредоточват вниманието си към относително неголям брой компании и да прилагат познанията на техническия и фундаменталния анализ при вземане на решение, в коя компания да инвестират и в кой точно момент да направят това.

Инвеститорите трябва да са заредени и с много търпение и да имат предварително изготвена стратегия за влизане и излизане на пазара, която да следват неизменно.

Те не бива да се поддават на моментни емоции и пазарни шокове, а стриктно да следват правилата си за търговия, в случай че са доказали ефективността си в средносрочен аспект.

Своя избор е пожелателно инвеститорите да правят сред водещите компании в топотрасли, които са със здрав фундамент и стабилни позиции.

В случай, че сте избрали подобни компании, винаги е възможно да не сте уцелили най-подходящият момент и при евентуални загуби от 7-8% е добре позициите да бъдат закрити.

В този аспект инвеститорите не бива да се обвързват емоционално, а постулатът “не могат да падат вечно”, често води до реализиране на загуби, които е изключително трудно да бъдат възстановени и може да последва фалит.

Понякога е добре да се закриват и печеливши позиции, които например са реализирали доходност от 10%, ако големите инвеститори реалзират доходността си в тях.

Повишено внимание се препоръчва и към инвестиции, реализирали доходност от 20% и повече в рамките на две, три седмици.

В тези случаи анализаторите препоръчват позицията да бъде задържана за поне още пет седмици, защото подобен ръст най-често се предопределя от фундаментални фактори и след евентуална кратка корекция повишението е много вероятно да продължи.

В случай, че сте акумулирали добра доходност и пазара изненадващо отбележи значителен спад при големи търгувани обеми, може би не е лошо да закриете своите позиции и да държите средствата си в брой.

Честото прибиране на не особено големи по размер печалби осигурява бъдещото добро представяне, а съкращаване на загубите в ранен етап осигурява сигурност за капитала на инвеститора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg