Всеки човек съди околните при първа среща по два критерия

6988
Всеки човек съди околните при първа среща по два критерия

Хората умеят да преценяват другите за секунди, но как се случва това "оценяване"?

Професорът от харвардското Бизнес училище Ейми Къди е изучавала в продължение на 15 години първите впечатления на хората. Изследването й е подкрепено от двама психолози - Сюзън Фиске и Петер Глик. Благодарение на усилията им днес разполагаме с модели на интеракцията между хората.

В своята книга Presence Къди споделя, че хората много бързо си отговарят на два въпроса, когато срещнат непознат човек за първи път:

  • Мога ли да се доверя на този човек?
  • Мога ли да уважавам този човек?

Психологът отнася тези въпроси към две неща - сърдечност и компетенция. В идеалния случай всеки един от нас трябва да получи и двете усещания, за да има добра оценка за другия.

Интересно е становището на Къди, че много хора, особено в професионален контекст, вярват, че компетенцията е най-важният фактор. Всички те се опитват да докажат колко са интелигентни и талантливи.

Всъщност "сърдечността", или благонадеждността, е най-важният фактор, по който хората оценяват другия.

"От еволюционна перспектива тя е по-важна за оцеляването, отколкото това дали можете да се доверите на човека", казва Къди.

Когато поразмишлявате по въпроса, ще се убедите в думите й.

Едно време пещерните хора са оценявали повече способността да определиш дали другия няма намерение да те убие или да ти открадне вещите, отколкото дали е способен да запали огън.

Новата книга на проф. Къди разкрива няколко детайла за това как да бъдем по-уверени.

Компетентността е високо ценена, но тя се взима предвид, след като бъде установено доверие между двама души. Затова фокусирането върху силата и уменията ви може да окаже обратен на желания ефект.

"Ако се опитвате да повлияете на човек, който не ви вярва, няма да стигнете далеч. Всъщност е възможно да провокирате подозрение, тъй като пристъпвате към него манипулативно", казва Къди.

Като добросърдечен и благонадежден човек, можете да провокирате възхищение. След като установите усещане за доверие, тогава можете да спечелите другия със своята експертност и умения.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg