Пет от най-добрите инвестиции, които да направите през 2020 г.

6651
Пет от най-добрите инвестиции, които да направите през 2020 г.

© Pixabay.com

С намаляването на лихвите по депозитите, все повече хора търсят други опции за парите си.

Следващата най-популярна възможност са имотите, но и при нея има определени тънкости, които трябва да знаем.

Само преди три седмици ви предложихме още няколко възможности за инвестиции през 2020 г. Днес ще ви запознаем с още пет идеи, с които можете да увеличите спестяванията си. Всички те могат да бъдат осъществени и с по-малки суми.

Инвестиция в нас самите


Легендарният инвеститор и милиардер Уорън Бъфет има един съвет за младите хора: Концентрирайте се върху това да се научите как да пишете и говорите ясно.

"Един лесен начин да увеличите стойността си най-малко с 50% е да подобрите уменията си за общуване - както писмените, така и устните," казва Бъфет във видео, публикувано в LinkedIn.

Видеото е качено от Майкъл Хууд, съосновател на базирания в Торонто стартъп Voiceflow.

"Ако не можете да общувате, това е все едно да намигвате на момиче в тъмното — нищо няма да се случи. Може да притежавате най-големия интелект в света, но трябва да можете да го предавате," продължава Бъфет.

"А предаването е комуникацията," казва Бъфет, чието състояние в момента се оценява на над 89 млрд. долара, според Forbes.

Дали подобна или друг инвестиция в себе си, тя би повишила квалификацията ни, а оттам и заплатата ни.

Къде да вложим парите си през 2020 г.?Пет идеи за инвестиции през настоящата година

Платете част от дълга си

Можете да спечелите 16% доходност, при това веднага. Освен всичко друго – това не е никак трудно. Както обяснява милиардерът и собственик на отбора от НБА Далас Маверикс Марк Кюбан, просто трябва да платите дълга си.

Какво има предвид той?

Всяка година американците ползват многократно кредитните си карти (бел. ред. това вече важи в голяма степен и за нас, българите).

“Просто платете тези си задължения и ще престанете да губите по 16% годишно върху парите си", съветва Кюбан. У нас лихвите по кредитните карти са масово на нива от 17-20%.

Два месеца до най-голямото икономическо събитие в БългарияВходът на Шумът на парите остава безплатен

Страничен бизнес

Работният ден у нас, както и в много други държави по света, е 8 часа. Това прави 40 часа на седмица. Дори и да работите по 50 часа, отново може да ви остане достатъчно време, при положение че искате страничен доход.

Експерти в сферата на личните финанси посочват, че би трябвало да имаме няколко източника на доход, за да се застраховаме при евентуална загуба на работното място.

Знаете ли, че 25% от американците днес имат странични доходи от собствени начинания? Това означава 1 на всеки четирима. По всяка вероятност измежду вашите 4-5 най-добри приятели има поне един със собствен бизнес, нали? А защо това да не сте вие? Имате ли идея?

Ще поскъпне ли златото до 2 000 долара през тази година?Златото бе сред малкото инвестиции, които постигнаха ръст в началото на тази седмица на фона на вирусната епидемия в Китай, която оказа негативно влияние на пазарите.

Имот под наем

След депозита, това е втората най-популярна форма на инвестиция у нас. Една от големите агенции за недвидими имоти наскоро съобщи, че делът на сделките с инвестиционна цел през 2019 г. е нараснал до 24 на сто. Доходността, според три от големите агенции в България, е между 4-7%, но в повечето случаи 5-6%.

Тук обаче трябва да имаме няколко факта предвид. Първо – доходите от този тип инвестиция са облагаеми, а най-важното, което ще ги определя, е заетостта. Ако имотът ви е отдаден под наем в 6 от месеците през годината, това ще намали доходността ви наполовина.

Не трябва да се забравя и факта, че след напускането на наемателите ви по всяка вероятност ще има необходимост от освежаващ ремонт, а това означава разход. Най-добрата опция е да изберете имот, който се намира в близост до метростанция (столицата), или в централните части (за останалите големи градове на страната с развит наемен пазар).

Традиционно, най-предпочитани са двустайните жилища.

Как да инвестираме успешно във взаимен фонд?Що е то взаимен фонд? Колко пари са ни нужни за подобна инвестиция?

АДСИЦ

А защо да се занимавате с покупката и след това отдаването на имот, след като можете да получите и доста по-добра доходност, ако инвестирате в АДЦИС, или иначе казано - акционерно дружество със специална инвестиционна цел.

Тук опциите са няколко – Браво Пропърти АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, както и Адванс Терафонд и Елана Агрокредит.

Първите две влагат парите си в имоти, а следващите – в земеделска земя. Очакванията са, че всички те ще разпределят сериозни дивиденти през настоящата година, като дори за Браво Пропърти АДСИЦ доходността ще е около 9%, при все, че депозитите ни носят по-малко от 1% на година.

Бонусът тук е, че този доход не е облагаем.

Пет публични компании, които да следим през 2020 г.Къде да вложим парите си?

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg