Пет стъпки към изграждането на непоклатима увереност

2254
Пет стъпки към изграждането на непоклатима увереност

© Pixabay.com

През последните години Тугба Яназ е прекарала стотици часове в обучения на различни ръководители - от вицепрезиденти до главни изпълните директори, като в същото време има десетки хиляди часове като ръководител в корпоративния свят.

Тя твърди пред Entrepreneur.com, че не е имала нито един клиент в практиката си или колега или екип в кариерата си, който да не е изпитвал проблеми със самоувереността.

Всички ние имаме затруднения със самоувереността, но това е съществено важно умение за постигането на каквото и да било в живота.

Истината е, че:

 • Всеки заслужава да бъде уверен
 • Всеки заслужава да бъде най-добрата версия на себе си
 • Всеки заслужава да изгради живота, който му е предназначен

Защо обаче трябва да се интересуваме особено много от самоувереността както в самите нас, така и в членове на нашата компания?

Като лидер, който развива своите служители, така че да трупат самоувереност в компанията, това би имало съществени ползи за нея. Самоуверените служители е по-вероятно да:

 • си сътрудничат като екип
 • разрешават конфликти конструктивно
 • получават обратна връзка като подарък
 • имат страхотни комуникационни умения
 • имат по-висока продуктивност
 • бъдат по-щастливи на работното място и по-лоялни
 • се адаптират към промени и иновации
 • водят другите
 • бъдат изключителни лидери
 • се справят по-убедително с клиенти, доставчици и бизнес партньори

Всичко това звучи страхотно, нали? Истинският въпрос обаче е как се гради този тип увереност? Ето няколко неща, които можете да направите сега, за да си изградите непоклатима увереност.

Да приемете нагласа към растеж

В своята книга „Нагласа: новата психология на успеха, американският психолог“ Керъл Дуек обяснява двата основни типа нагласи, които имаме, когато се изправяме пред нови предизвикателства и в живота като цяло. "При фиксираната нагласа хората смятат, че техните основни качества, като интелект или талант, са просто фиксирани," пише тя.

"Те прекарват време в това да документират своя интелект или талант вместо да ги развиват. Те също така смятат, че единствено талантът води до успеха, без полагането на усилия." От друга страна, при "нагласата към растеж хората смятат, че най-основните им способности могат да бъдат развити чрез отдаденост и усърдна работа — мозъкът и талантът са само начална точка."

Този възглед създава любов към ученето и издръжливост, които са от съществено значение за страхотните постижения.

Ще размишлявате и ще се съсредоточавате върху това какво можете да научите от вашият опит с нагласа към растеж. Разбира се, ако направите неуспешна презентация, е лошо, но вие няма да се концентрирате върху резултата, защото се наслаждавате на процеса на личностното израстване. Ще гледате на този неуспех като на временна спънка и на възможност да се поучите от своя опит.

Упражнявайте се да бъдете благодарни

Психологически проучвания показват, че благодарността е силно свързана с по-голямо щастие. Благодарността ви помага да чувствате по-положителни емоции, да се наслаждавате на добри изживявания, да подобрявате здравето си, да градите издръжливост, да се справяте в трудни ситуации и да създавате силни връзки.

Всяка сутрин, когато се събуждате, преди дори още да сте скочили от леглото, отделяйте пет минути, за да помислите за три неща, за които сте благодарни. Това ще ви постави на пътя към изграждането на по-голяма увереност във вашия живот и в самите вас.

Увеличете вашето съотношение казвам-правя

Вашето съотношение казвам-правя е колко често спазвате обещанията, дадени пред самите вас. Отделете няколко минути, за да помислите за това колко често спазвате обещанията, дадени пред самите вас или пред други. Десет от десет? Може би все още градите този навик и спазвате четири от десет обещания, което представлява 40%? Дайте честна оценка за себе си.

Занапред се старайте, когато обещавате нещо на себе си или на другите, вашите обещания да са значими за вас, което ще ви помогне да увеличите съотношение казвам-правя. Задайте си цел от минимум 80% съотношение казвам-правя. Това е добро начало. Винаги можете да го увеличите след това.

Изправете се срещу страховете си

Като лидер се предполага, че сте изложени на много предизвикателства, които пораждат тревога. От говорене пред хора до воденето на преговори с взискателен клиент или вземането на рисковани решения, които да придвижат организацията ви напред.

Да чувстваш страх в моменти на несигурност е естествено и човешко. Ако се поддавате на вашите страхове обаче, това само ще ги направи по-значими и ще ви попречи да разгърнете пълния си потенциал. От каквото и да се страхувате, поставете си го като приоритет да се изправите лице в лице с него.

Представете си възможно най-лошия сценарий и започнете да мислите назад. Задайте си въпроса: какво трябва да направя, за да избегна най-лошия сценарий? Търсете доказателства: Колко вероятно е най-лошият ви сценарий да се реализира?

След като се изправите лице в лице със своя страх, като например да направите телефонно обаждане, от което се страхувате, подсилете успеха, като се наградите по някакъв начин. Направете нещо, което ви носи радост: разходете се в природата, хапнете навън или си купете нещо, което ви прави щастливи.

Уповавайте се на силните си страни

Хората, които използват своите силни страни на работното място, е по-вероятно да бъдат ангажирани и да се представят на по-високо ниво. В живота упованието на силните ви черти може да ви спести разочарование и да засили щастието ви.

Ако се научите как да водите със силните си страни, това ще ви помогне да дадете пример на другите. То също така ще ви позволи да развиете своя потенциал като лидер във вашия отдел и в организацията като цяло.

Изгответе списък с вашите силни страни. Сложете го на видимо място на бюрото си. Когато усетите, че се съмнявате или сте изправени пред някакво предизвикателство, погледнете вашия списък със силни черти и се доверете на своите дарби. Най-важното е да не вземате силните си черти и опита си за даденост. Ценете ги, защото сте работили здраво, за да се сдобиете с тях.

Увеличавайте компетентността си

Компетентността е нагласата да вършите определена работа ефективно и достатъчно. Липсата ви на увереност идва ли от това, че нямате достатъчно опит или компетентност в дадена сфера? Може да сте невероятно загрижен лидер. Ако обаче не натрупате подходящата компетентност, за да водите ефективно, ще имате единствено пагубен ефект върху представянето на вашия екип.

Като лидер, ако ви липсва компетентност в дадена сфера, е важно да направите честна инвентаризация на критично важните умения, които трябва да развиете. Направете си списък с умения и компетенциите, които искате да надграждате. Търсете силни модели за подражание, които притежават тези умения във вашата организация, свържете се с тях и помолете да ви наставляват.

Не забравяйте, че никога не сте прекалено възрастни, за да се научавате нови неща. Повечето лидери се наслаждават на възможността да бъдат ментори и да влияят положително на някой друг.

Може да ползвате и външни ресурси, като да наемете коуч с опит във вашата сфера, да слушате аудиокниги, да се запишете на онлайн курс и т.н. Впускайте се в предизвикателства, за да прилагате наученото и да увеличавате компетентността си. Прилагайте детски подход, като запазвате любопитството си да изпробвате различни неща и да се учите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg