Що е то презентеизъм и защо е токсичен?

870
Що е то презентеизъм и защо е токсичен?

© pixabay.com

Ако постоянно прекарвате повече време в офиса, отколкото е записано в договора ви, то вие сте повече от запознати с термина „презентеизъм“.

Така се нарича система за оценяване на ефективността, при която ръководството прави изводи за служителите по количеството отработени часове, а не по резултатите и професионалните постижения.

По-просто казано, ако вашият шеф вижда, че вие денонощно стои пред екрана на компютъра, той ви смята за отличен служител. На пръв поглед в този подход няма нищо лошо, не е необходимо постоянно да свързвате продуктивността си с реални задачи.

Експерти са убедени обаче, че презентеизмът е основен враг на успешната компания и перспективните служители.

Защо?

Презентеизмът е следствие на токсичен микроклимат, който се е настанил в офис, в който свободното време е неприемливо. Обикновено в такива компании шефът систематично поставя нереалистични крайни срокове на проектите и не поощрява излизането на служителите в отпуск или в болничен.

Като резултат колегите ви са принудени да ходят болни на работа, както и в случаи, когато имат критични семейни проблеми. Мислите им са отвлечени от личните проблеми, което категорично влияе върху ефективността на работата им.

Презентеизмът е неизгоден и за самите работодатели.

В създадените условия колективът започва да губи мотивация, натрупва се умора. Постоянната работа провокира стрес и води до отключване на психични проблеми.

Нездравословната атмосфера в колектива се отразява върху компанията – работните процеси се превръщат в хаос, най-добрите кадри си отиват, а продажбите започват да падат.

Развитието на компанията се забавя.

Ключът към успеха експертите виждат в баланса между работа и личен живот. Търсейки нова работа, анализирайте добре условията – няма ли да станете жертва на презентеизъм в тази компания?

Можете да направите този анализ по време на етапа на събеседване. Попитайте как се оценяват постиженията на служителите. Ако за началника е важно да сте на линия 24/7, то замислете се за друго работно място.

Цветовете и продуктивността на работното мястоИзползвайте силата им, за да постигнете успех!

Ако самите вие сте склонни към презентеизъм и чувствате, че той се отразява на здравето ви, то отговорете си на следния въпрос: какво искате да постигнете по този начин?

Да докажете на шефа, че постигате много резултати и сте готови да жертвате личния си живот, затова винаги замествате отсъстващи колеги?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас