Що е то презентеизъм и защо е токсичен?

1019
Що е то презентеизъм и защо е токсичен?

© pixabay.com

Ако постоянно прекарвате повече време в офиса, отколкото е записано в договора ви, то вие сте повече от запознати с термина „презентеизъм“.

Така се нарича система за оценяване на ефективността, при която ръководството прави изводи за служителите по количеството отработени часове, а не по резултатите и професионалните постижения.

По-просто казано, ако вашият шеф вижда, че вие денонощно стои пред екрана на компютъра, той ви смята за отличен служител. На пръв поглед в този подход няма нищо лошо, не е необходимо постоянно да свързвате продуктивността си с реални задачи.

Експерти са убедени обаче, че презентеизмът е основен враг на успешната компания и перспективните служители.

Защо?


Презентеизмът е следствие на токсичен микроклимат, който се е настанил в офис, в който свободното време е неприемливо. Обикновено в такива компании шефът систематично поставя нереалистични крайни срокове на проектите и не поощрява излизането на служителите в отпуск или в болничен.

Като резултат колегите ви са принудени да ходят болни на работа, както и в случаи, когато имат критични семейни проблеми. Мислите им са отвлечени от личните проблеми, което категорично влияе върху ефективността на работата им.

Презентеизмът е неизгоден и за самите работодатели.

В създадените условия колективът започва да губи мотивация, натрупва се умора. Постоянната работа провокира стрес и води до отключване на психични проблеми.

Нездравословната атмосфера в колектива се отразява върху компанията – работните процеси се превръщат в хаос, най-добрите кадри си отиват, а продажбите започват да падат.

Развитието на компанията се забавя.

Ключът към успеха експертите виждат в баланса между работа и личен живот. Търсейки нова работа, анализирайте добре условията – няма ли да станете жертва на презентеизъм в тази компания?

Можете да направите този анализ по време на етапа на събеседване. Попитайте как се оценяват постиженията на служителите. Ако за началника е важно да сте на линия 24/7, то замислете се за друго работно място.

Цветовете и продуктивността на работното мястоИзползвайте силата им, за да постигнете успех!

Ако самите вие сте склонни към презентеизъм и чувствате, че той се отразява на здравето ви, то отговорете си на следния въпрос: какво искате да постигнете по този начин?

Да докажете на шефа, че постигате много резултати и сте готови да жертвате личния си живот, затова винаги замествате отсъстващи колеги?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg