Стив Джобс за нещото, което разделя успелите и неуспелите

8590
Стив Джобс за нещото, което разделя успелите и неуспелите

© YouTube

Основателят на Apple Стив Джобс имаше изключителни високи очаквания. Той предизвикваше други хора да работят по-усърдно, по-дълго и да правят повече – понякога повече, отколкото те са мислели, че е възможно.

Да кажем, че Джобс просто беше взискателен, пише Джеф Хейдън в Inc.com.

Той обаче вярваше и в силата на това да молиш хората за помощ.

Никога не съм попадал на някой, който не е искал да ми помогне, ако съм помолил за помощ, казва Джобс.

"Обадих се на Бил Хюлет, когато бях на 12 години. "Здравейте, аз съм Стив Джобс. На 12 години съм. Ученик съм. Искам да създам честотен брояч и се чудех дали нямате някакви резервни части, които мога да взема." Той се засмя и ми даде частите, а след това ми даде и работа в Hewlett-Packard през същото лято, а аз се намирах в рая“, казва Джобс.

„Никога не съм попадал на някой, който ми е казвал не или ми е затварял телефона, когато съм се обаждал. Аз просто молех за помощ за разни неща. И когато хората молят мен за помощ, аз се опитвам да реагирам и да върна тази благодарност, която имам.

„Повечето хора така и не вдигат телефона да се обадят. Повечето хора никога не молят за помощ и това е нещото, което понякога разделя хората, които успяват да довеждат нещата докрай от хората, които просто мечтаят за тях.“

Със сигурност често не е лесно да помолиш за помощ. Когато човек моли за нещо, това може да го накара да се чувства несигурен и уязвим.

Странното обаче е, че това е нещо добро.

Когато молиш за помощ, без да добавяш квалификации и подобрители, а просто кажеш, "Можете ли да ми помогнете?", се случват няколко силни неща, особено за човека насреща.

Вие показвате уважение. Без всъщност да го изричате, вие сте казали, "Вие знаете повече от мен." Казали сте "Можете да правите неща, които аз не мога." Казали сте "Имате опит (или талант или нещо), което аз нямам." Казали сте "Аз ви уважавам."

Показвате доверие. Показвате уязвимост, признавате си слабост и мълчаливо показвате, че се доверявате на другия човек относно тези познания.

Показвате, че сте готови да слушате. Казали сте "Не е необходимо да ми казвате това, което мислите, че искам да чуя; кажете ми какво трябва да направя."

Като засвидетелствате на другите хора респект и доверие и като им давате възможност свободно да споделят техните умения или знания, вие не просто получавате помощта, която мислите, че искате.

Вие може също така да получите помощта, от която наистина имате нужда.

Получавате повече, много повече.

Същото важи и за човека насреща, защото той или тя получава истинско усещане на задоволство и гордост от това, че му е демонстрирано уважението и доверието, което той или тя и всеки заслужава.

Освен това, по този начин вие улеснявате другия да помоли за помощ вас, когато има нужда. Показали сте, че не е проблем да демонстрирате уязвимост и че знаете кога имате нужда от помощ.

И тогава най-хубавото от всичко е, че можете да кажете, са още две невероятно силни думи:

"Благодаря ви."

И ако това не е достатъчно да ви убеди, помислете върху следното: Ако човек като Стив Джобс е бил готов да помоли за помощ, защо ние да не го правим?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

бгнк
# 0
17:03 | 12 March 2018
Много ми се иска да видя, какво ще се получи, ако Стив Джоб си обръсне брадата и, без да казва, че е Стив Джобс, помоли някой българин, без значение - успял, успяващ или не, да му помогне ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg