Приживе Стив Джобс имаше навика да си задава въпроси. Част от неговата философия за живота гласеше, че да си задаваш въпроси е много важно.

Ако днес е последният ден от живота ми, ще правя ли това, което правя днес.

Успелите хора притежават способността да оценяват обективно себе си и то редовно – собствените си умения, действия и докъде са постигнали развитие в осъществяването на своите цели.

Те не се носят по течението на рутината. Активно размишляват върху нещата, които правят.

Ето 5 простички въпроси, които успешните хора си задават всеки ден:

1. В правилната ниша ли съм?

Ако не изпитвате страст към работата си, няма да сте мотивирани да прескочите естествените бариери и препятствия, които животът поставя по пътя към успеха. Затова е важно редовно да проверявате сами себе си и своята мотивация. Ако усещате, че страстта ви отслабва, една промяна може да бъде желаното решение, за да продължи бизнесът ви да процъфтява.

2. Уча ли се от грешките си?

Повечето примери за успех включват изобилие от грешки. Това е напълно нормално, дори здравословно. Важното е, че се учите и по-рядко да правите една и съща грешка по два пъти.

3. Постоянно ли разширявам своите собствени граници?

Успехът не се постига чрез каране с ограничителната скорост и чрез ходене по утъпкани пътеки. Може да сте убедени, че хората, които се справят добре във вашата бизнес сфера, постоянно намират начин да се усъвършенстват и да преодоляват границите около себе си. Те си поставят нови цели, след това ги преследват до осъществяването им. Стремете се да постигнете непостижимото.

4. Какъв е вашият план на игра?

Докато се борите с предизвикателствата, които си поставяте, трябва да съставите стратегия, която ще ви помогне да бъдете по-ефикасни и прецизни. Ако се опитвате да работите по-бързо и по-добре, трябва да развиете рутина и работен процес, които ви позволяват да осъществите плановете си.

5. Все още ли вярвам, че мога да постигна това?

Най-важната съставка на успеха е вярата в себе си и в това, за което се борите. И най-силните амбиции са нищо без убедеността, че може да се справите.