Колко пъти сте получавали прозрения, които могат да променят живота ви в тотално нова светлина? И колко пъти изпуснахте вътрешния си глас?

Често целите, които смятаме да си поставим – малки или големи, биват „размазвани” преди дори да сме предприели първата стъпка. Ние си казваме лъжи, които ни разсейват от стъпването на този прозрян от нас път.

Представяме ви пет популярни лъжи, които нашият мозък използва, за да не изпълни целите ни.

Ще очертаем и пет истини, които ни помагат да превъзмогнем съмненията и ни връщат отново на пътя към успеха.

Лъжа №1: „Не притежавам необходимите качества”.

Целта ни може да се намира или да е свързана със сфера от живота, за която имаме твърде малко познания и опит. В такъв случай страхът прогонва осъществяването на мечтата ни. Може да си казваме, че сме прекалено стари, неопитни или пък „недостатъчно добри” за целта си.

Истина: Никой не се е чувствал напълно готов за усилията, които целта му изисква. Но всяка успешна история има своето начало. Така че вие можете и трябва да започнете от някъде също. А след това трябва да продължавате напред! Започнете с малко, ако трябва.

Лъжа №2: „Провалих се в миналото, вероятно и сега ще се проваля”.

Може да сте правили опит да постигнете нещо в миналото си и той да е бил неуспешен. Този неуспех вероятно се е превърнал в пречка, когато мечтаете за целите си сега. Пречка, тъй като сега си повтаряте, че можете да се провалите пак. А това не е цялата истина.

Истина: Пътят към успеха не е винаги лек и гладък. Това, което го прави по-предизвикателен за изминаване, е багажът, който носим със себе си от миналото. Направете си услуга и свалете от плещите си този багаж.

Освободете се от гнева, срама, вината и съжалението от миналите провали. Ще се наложи да научите един ценен урок – настоящето е много по-добро място и време, в което да живеете.

Вижте още: Пет невероятни неща, които мозъкът ти прави, докато спиш

Лъжа №3: „Не вярвам, че целта ми съответства на останалата част от живота ми”.

Пазите ли мечтите си само за себе си, тъй като са извън „нормата”, когато става дума за социалния ви кръг и семейството? Страхувате ли се от критика? Може би това, което правите, е извън разбирането на хората, които ви заобикалят?

Истина: Вие носите отговорността да бъдете себе си, дори и да изглеждате като човек, който се занимава с неща, които „нямат никакъв смисъл”. Изисква се много енергия, за да прикрием истината вътре в себе си. Тези около вас може да не разбират пътя ви, но в края на краищата този път е ваш и вие сте тези, които решавате да го извървите.

Лъжа №4: „Нямам време”.

Времето! Отговорности, съпружески задължения, деца, работа и т.н. – всички тези елементи от живота ни изискват време. „Нямам време” е много изтънчена лъжа, която умът използва, за да ни отклони от целта ни.

Например, не сте ли се улавяли как седите на дивана и замезвате с чипс, докато си мислите „Нямам време за това”, но пък имате време да довършите напълно пакета с чипс.

Истина: Не е необходимо да посвещаваме часове и часове, за да постигнем целите си. Както споменахме по-горе, постигането на успеха може да се гради на малки стъпки: дори 10 минути дневно (всяка седмица) може да се окажат напълно достатъчни в самото начало.

Вероятно трябва да помислите как да подредите елементите в живота си. Идентифицирайте нещата, които правите и които нямат значение за вас. Заместете ги с малките стъпки към постигането на успеха.

Лъжа №5: "Този друг човек е по-добър от мен”.

Понякога умът ни сканирани другите с цел да намери някой, който е преуспял повече. Незабавно започваме да се сравняваме и си казваме „Аз никога няма да съм толкова добър”. Тогава се отказваме от целта си и се чувстваме обезверени.

Истина: Никога няма да постигнете това, което е постигнал другият, защото вие не сте един и същи човек. Ако се сравнявате с друг човек по този начин, се продавате доста евтино, защото не осъзнавате индивидуалността си.

Знайте едно – нито един човек не е супергерой! Може би виждате нещата за другите по-розово от обективното.