Тайният живот на една жена бодигард

6865
Тайният живот на една жена бодигард

© YouTube

Джаки Дейвис, която твърди, че е първата жена бодигард във Великобритания, е защитавала кралски особи и знаменитости, спасявала е заложници и е извършвала проследявания под прикритие през 30-те си години в индустрията. Сега нейният живот е вдъхновил създаването на филм по Netflix с участието на Нооми Рапас.

"Когато навлизах в бизнеса, това бе една много мъжка индустрия," казва Дейвис. "Те просто искаха да се грижа за жената на клиента или за децата, в което имаше известна ирония, тъй като повечето ми колеги бяха бащи, а аз дори не бях майка!"

След като първоначално се присъединява към полицията, Джаки решава да премине към частната охрана през 1980 г., защото това щяло да й осигури по-голямо разнообразие. "Исках да се знаимавам с лична охрана, със следене и исках да правя разследвания," казва тя.

Да си бодигард във Великобритания в момента е особено популярно, благодарение на сериала „Бодигард“ по BBC One, с участието на Кийли Хоус в ролята министър на вътрешните работи и Ричард Мадън като нейна лична охрана. Сценарият е изпълнен с обрати, оръжия и разгорещена връзка между двамата главни герои.


"Технически филмът е добре," казва Джаки, но макар и периодично да се случват подобни връзки, според нея, " без съмнение, веднага ще бъдете уволнени".

По време на кариерата си тя е обиколола света, отсядайки в пет и шестзвездни хотели, но според нея, „професията не изглежда никак бляскаво, след като си изкарал между 12 и 16 часа от денонощието на крак". Освен това тази работа оказва влияние върху личния живот на бодигарда. "Има периоди, в които не се прибираш вкъщи 8-10 седмици."

Джаки е специалист и в по-опасната част на бизнеса – следене и спасяване. В една от мисиите си по спасяване на работници от петролната индустрия й се наложило да бъде просякиня по улиците на Ирак.

Работата има за цел да предотврати опасностите за клиента, като се планира предварително с цел избягване на потенцуалните рискове, но понякога в реалния живот събитията може да са също толкова драматични, колкото и в един филмов или телевизионен сценарий.

"Преследваше ни пакистанската армия и се озовахме в Кашмир," споделя Дейвис пред BBC. "Бунтовниците в Кашмир откриха стрелба по пакистанската армия, а ние попаднахме под кръстосания огън."

Тя и екипът й са участвали в мисия под прикритие за спасяването на 23-годишна британка, която е била подмамена да отиде в Пакистан с новия си съпруг.

Вместо това жената е взета в плен. В крайна сметка, тя успява да уведоми майка си за положението, в което се намира, която пък се свързва с Джаки Дейвис.

Една вечер Дейвис успява да проникне във вилата, където е затворена жената, която била окована в белезници. "Тя сподели, че е бременна и че я изнасилват, бият и гладува. Дейвис й обещава, че ще се върнат, за да я спасят.

След това обаче получават телефонно обаждане, от което научават, че прикритието им е развалено. "Беназир Бхуто, за която бях работила преди това, ме бе разпознала и мислела, че знае защо съм там – за да спася някого," казва Дейвис.

Това означавало, че трябва да променят плановете си и да действат бързо.

"Трябваше да атакуваме вилата, като платихме на таксиметров шофьор да разбие портала с колата си," казва тя. Те освобождават жената и тръгват за Индия, а пакистанската армия е по петите им.

"Бяхме обучени и в доста добра форма, но с нас имахме бременна жена, която бе пребивана, недохранена и носеше чифт чехли на краката си. За мен тя беше истинския герой."

За щастие, успяват да излязат невредими от престрелките в Кашмир и да върнат жената вкъщи.

Дейвис твърди, че по време на 30-те й години в индустрията са се случили две големи промени.

Повече жени навлизат в индустрията, въпреки че все още съставляват едва 1 на 10 бодигарда във Великобритания.

Бизнесът също така има много по-голям публичен профил сега. "Заради тероризма хората постоянно мислят за сигурността си," казва тя.

Политическата нестабилност, в комбинация с увеличаване на броя на богатите в Близкия изток, Китай и на други места, е в основата на ръста на сектора в последните години.

По данни на Европейската конфедерация за услуги по сигурността, във Великобритания има над 230 000 души, които работят в тази сфера и общо 1.9 милиона в ЕС. В сектора на сигурността в ЕС развиват дейност 44 000 компании. Въпреки това обаче само малка част от тези служители работят като телоохранители.

Всеки, който се занимава с лична охрана, трябва да не забравя, че не е приятел на клиента. "Трябва да поддържате тази лека дистанция, така че да сте на линия, когато има нужда от вас и да се отдръпвате, когато няма," казва тя.

Дейвис е вдъхновила създаването на филма Close по Netflix. Трилърът с участието на Нооми Рапас е вдъхновен от живота на Дейвис, а тя е била консултант при заснемането му.

Въпреки наложените стереотипи за здрави охранители с тъмни очила, същността на това да си бодигард е мозъкът, а не мускулите, твърди Дейвис.

Постъпващите в индустрията трябва да научат и някои по-изтънчени умения в бизнеса. Например с кой нож и вилица да боравят в ресторант на Michelin и как да пият следобен чай в хотел Ritz, докато остават незабелязани на заден план.

Трябва също така да следят и новините, съветва Дейвис. "Трябва да можете да говорите за Nasdaq, а не за риалити предавания."

Тя не омаловажава личните рискове, които носи професията, но твърди, че човек не може да се притеснява и трябва да върши работата, за която е обучен.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg