Явор Ачев: Добре е спестяванията ни да бъдат диверсифицирани

4168
Явор Ачев: Добре е спестяванията ни да бъдат диверсифицирани

Може да спестяваме около 20% от нашите доходи. Финансовите инструменти вече са много различни. В България са налични почти всички финансови инструменти.

По отношение на средствата, които ние спестяваме, е много важно каква финансова цел имаме пред нас, т.е. дори да спестяваме и 20%, и 30%, е добре те да бъдат добре диверсифицирани, заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, по време на панел Лични финанси от Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Тези, които считаме, че ще ни трябват за по-краткосрочен хоризонт и по-краткосрочни цели, може да бъдат в по-ниско рискови финансови инструменти. 


Много хора считат, че не разполагат със средства за дългосрочните финансови цели и не си заслужава сега да започнат. Напротив, различни проучвания показват, че държим средствата си по депозити много по-дълго, отколкото сме планирали. Съответно губим, че не са били инвестирани в дългосрочни финансови инструменти, които носят по-голяма доходност. Тук се реализират и най-големите реални загуби за инвеститорите, според Ачев.

По отношение на финансовото образование, експертът смята, че е много важно в по-ранна възраст да се говори по-скоро за идеята, а не с конкретни технически параметри, и младите хора да могат да знаят, че е възможно да постигнеш нещо с лични усилия.

Започвайки колкото може по-рано, има най-различни инструменти, които дават възможност да се инвестират малки суми.

Резултатите от тези средства, инвестирани във времето, стават много добри. За един дълъг хоризонт от 10-15-20 години, ако сте отделяли даже по 20 лв. на месец, се получават доста сериозни суми.

Много по-голяма част от инвестициите в страната са в чуждестранни фондове, но голям дял от тези инвестиции принадлежи на пенсионните фондове които инвестират в борсово търгувани фондове (ETF).

Ако извадим този огромен дял и разгледаме останалите, там има превес на чуждите фондове, но е доста по-малък и основната причината са банките, през които ние дистрибутираме продуктите си.

Можем да очакваме пазарът да се увеличи значително, имайки предвид изявеното желание за влизане на България в еврозоната. Това ще бъде един сигнал, че лихвените проценти в България, дори и да влезе първоначално в механизма ERM, до голяма степен ще се влияят вече от лихвените нива в самата Европа.

Тоест не бихме очаквали такива аномалии както беше преди 2014-15 г., когато лихвите в България бяха много високи, а навсякъде в Европа много ниски. Едновременно с това доходността по българските държавни ценни книжа (ДЦК) беше ниска, т.е. ние нямахме какво да предложим на инвеститорите като консервативни инвестиции.

В момента САЩ започна да повишава лихвите, очаква се Европа също да започне. Надявам се, че ще дойде моментът, когато доходността по българските ДЦК ще бъде по-висока от тази на банковия депозит и тогава ние заедно с всички колеги ще можем да ви предложим краткосрочни фондове, фондове на паричния пазар с по-добра доходност от депозитите.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg