Започнете да правите тези 7 неща, ако искате да сте богати

12927
Започнете да правите тези 7 неща, ако искате да сте богати

© Pixabay

Когато си мислят за това, че могат да станат милиардери, повечето хора си представят, че ще им хрумне следващата уникална бизнес идея или пък ще спечелят от лотарията.

Не е нужно обаче да се измисля следващия Facebook или пък да си купите печелившия билет, за да се сдобиете със седемицфрено състояние, споделя пред CNBC Ел Каплан, основател и главен изпълнителен директор на компанията за управление на активи LexION Capital.

Средностатистическият човек гледа на милионерите и милиардерите като на нещо мистериозно и с малко завист. Истината обаче е, че по-голяма част от успеха им идва благодарение на повтарящи се стъпки, които всеки може да направи, и на много работа.

Всички, от Ричард Брансън до учените от Станфорд, са споделяли съвети за това как можете да придобиете нагласите на милионерите (и съответстваща банкова сметка).

Със сигурност няма да е никак лесно и ще има препятствия, но още днес можете да поемете по пътя на милионерите. Ето как:


Придобиване на начина на мислене, свързан с изобилието

Керъл Дуек, преподавател от Станфордския университет, прекарва над три десетилетия в изучаване на това кое разделя най-успелите хора от всички останали. Разликата се свежда до начина на мислене, според нея.

Успелите хора приемат начин на мислене, свързан с "изобилието". Тя смятат, че талантът, който притежават няма граници. Например, ако са добри в писането и маркетинга, те не се страхуват да се пробват в сферата на финансите.

Не толкова успелите хора, от друга страна, често изхождат от „начина на мислене, свързан с недостига," като смятат, че са добри само в едно нещо и само на едно място.

Придобиването на начин на мислене, свързан с изобилието, започва с излизането от зоната на комфорт и вярата в собствените възможности. Въпреки че няма да успявате във всичко (никой не го прави), опитването на нови неща ще ви даде възможност да откриете нови таланти и да направите следващата стъпки към придобиване на статута на милионер.

Поставяне на правилните цели

Някои казват "целта без краен срок е само една мечта."

Другите може и да мечтаят за това да станат милионери, но единственият начин, по който можете да превърнете това в реалност, е чрез поставяне на твърди цели.

Според щатския автор Том Корли "70% от богатите преследват поне по една основна цел, докато само 3% от тези, които едва свързват двата края, го правят."

Започнете да инвестирате (макар и с малко средства)

Какво е общото между Уорън Бъфет, Опра Уинфри и Ричард Брансън? Освен огромното си богатство и успехи, те имат и инвестиционни сметки. Шансовете да не забогаттете само от заплатата си са доста големи.

Интересното при инвестирането е, че можете да направите така, че да накарате парите, за които сте работили здраво, да започнат да работят за вас. Това дори не трябва да е голяма сума.

Обградете се с успели хора

Майка ви вероятно ви е предупреждавала да внимавате с кого дружите в училище. Тогава може и да не сте обръщали внимание, но проучвания показват, че тя е била права. Настроенията и мотивацията са силно заразни. Ако сте заобиколени постоянно от успели хора, ще имате по-добра нагласа и ще следвате техните стъпки и обратното.

Може и да не можете да смените хората, с които работите (поне не веднага), но можете да избягвате хората, които постоянно се оплакват от нещо. Страхотен начин да сложите граници е като попитате оплакващите се как точно възнамеряват да разрешат проблема, за който говорят.

Те или ще спрат да сеят негативност, или ще пренасочат разговора към позитивни неща.

Четете (много)

Четенето не се ограничава само до това да се насладиш на добра история (въпреки че това определено е плюс) — проучвания сред богатите хора показват, че всичките те четат в свободното си време. Ако си мислите, че това е случайност, трябва да знаете, че четенето ви позволява постоянно да научавате нови неща и доказано стимулира мисленето и подобрява паметта и концентрацията.

Ако Бил Гейтс и Уорън Бъфет, с тяхната натоварена програма, могат да намират време да четат всеки ден, значи можете и вие. Както посочват от Harvard Business Review, "има скрити минути навсякъде" — например времето, прекарано в гледане на телевизия или във Facebook.

16 неща, от които успелите ви приятели са се отказалиВашите успели приятели мислят различно, говорят различно и работят 10 пъти по-здраво от неуспелите ви приятели

Научете се да казвате "не" и да избягвате да се поддавате на страха от това да не изпуснете нещо

Може да изглежда, че богатите хора са крайни опортюнисти, които сграбчват всяка възможност, която изникне пред тях. Те обаче всъщност разбират по-добре от всеки друг, че техният успех зависи от това да пазят най-ценния си и невъзвратим актив - времето.

Това означава да казват „не“ на грешните неща също толкова, колкото да казват „да“ на правилните неща.

Както казва Ричард Брансън: "Възможностите са като автобуси – винаги има следващ." Страхът, че можете да пропуснете нещо не трябва да е движещата сила зад решението ви за това как да прекарвата ценното си време. Казвайте "да" само на възможности и покани, които ви въодушевяват.

Създавайте си контакти

Според едно проучване, 85% от хората намират работа чрез мрежата си от контакти и можете да заложите със сигирност, че милионерите не са стигнали до върха, като са живели в балон. Не трябва да е изненадващо, че близо три четвърти от богатите хора работят здраво по изграждането на своя мрежа от контакти.

Да си го признаем, някои от нас не са екстроверти, така че можете да знаете, че това е ценно, но въпреки това да се страхувате от него. Това, което трябва да осъзнаете, е, че никой не се ражда с вродени способности да завързва контакти.

За радост, дори и ако сте интроверти, можете да се справите с това, като задавате правилните въпроси и слушате активно.

Богатството и успехът не трябва да са напразни надежди. За повечето хора тези постижения бавно се превръщат в реалност вследствие на множество повторения и здрава работа.

Опитайте един или два от тези навици тази седмица и преди да осъзнаете, те ще прераснат в нещо по-голямо, което ще ви изведе до успеха.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg