Защо големите ви деца не бива да са бавачки на по-малките?

7836
Защо големите ви деца не бива да са бавачки на по-малките?

© Pixabay

Когато първото им дете стане достатъчно зряло, повечето родители най-накрая могат да си отдъхнат с облекчение - освен че помага за домакинската работа, то може също така от време на време да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Оказва се обаче, че това невинаги е добра идея, тъй като носи със себе си и доста негативи. Вижте кои са те, подбрани от Bright Side:

Делегирате им твърде голяма отговорност


Разбира се, поемането на някаква отговорност няма да навредите на по-големите деца. Но има голяма разлика между това тийнейджърът да се грижи за малкото ви дете, докато приготвяте вечеря, и да го карате да го гледа часове наред без ваше наблюдение.

Доста често по-голямото дете просто няма друг избор, освен да порасне и да бъде „отговорно“, като в резултат на това тази задача се превръща в нежелано бреме. Детето ви не трябва да се превръща в родител.

Освен това не забравяйте, че колкото и зряло да се държат децата ви, те все още са деца и не са готови да поемат такава отговорност. Те не са в състояние да се справят с някои ситуации, а ако се случи злополука, вината за нея винаги ще им тежи.

Не са професионалисти

По-големите деца могат да бъдат използвани като бавачка, ако родителите не могат да си позволят професионални грижи. Но в този случай не трябва да очаквате от тях същото ниво на преданост и професионализъм.

Все още деца, тийнейджърите не са обучавани да сменят памперси и не знаят как да хранят правилно бебетата или да реагират на капризите на малко дете.

Въпреки че помощта на по-големите деца е почти неизбежна в големите семейства, трябва да сте сигурни, че задачите, които им давате, са избрани според възрастта им - те могат да помагат в домакинството, да четат на братята и сестрите си преди лягане, да играят с тях и други.

Те жертват собственото си детство

Единственото дете в семейството има много по-малко задължения, отколкото детето с по-малки братя и сестри. След като свърши обичайните си задачи, като почистване на стаята или друга домашна работа, то може да излязе навън, за да играе с приятелите си, да гледа любим филм или да прави каквото иска.

Но децата с по-малки братя и сестри не могат да намерят много време за забавления, понеже винаги има някой, за когото да се грижат, на когото да помагат и с когото да играят. Родителите често ги карат да се откажат от типичните си тийнейджърски занимания, само защото се нуждаят от помощ.

Важно е обаче децата ви да изживеят собственото си детство и да се забавляват, вместо да сменят памперси, да проверяват домашните и т.н. Така че за ги оставите да бъдат деца е най-добрият вариант за всички.

Може да влошите отношенията на децата

Принуждаването на по-голямото дете да гледа редовно неговите братя и сестри може да предизвика чувство на негодувание, което да се превърне в негативно отношение към по-малките.

Освен това, когато остават сами със своите братя и сестри, по-големите деца трябва да играят роля, която младите не винаги приемат и уважават. Това може да създаде проблеми помежду им и да доведе до спорове.

Това не е тяхна работа

Родителите често очакват по-големите им деца да гледат малките безплатно, вярвайки, че това е тяхно задължение. Но повечето тийнейджъри не са съгласни с това. Те виждат, че професионалните детегледачки получават заплащане и това не им се струва справедливо.

Ако понякога използвате децата си като детегледачки, няма нужда да говорите за пари. Но ако гледането на дете е редовно занимание за тях и отнема огромна част от времето им, най-добре е да се споразумеете за някаква компенсация.

В крайна сметка, не е нужно да става въпрос за пари. Може да им дадете някои допълнителни привилегии или да им купите нещо, което искат. Просто се уверете, че работата им е оценена.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg