Защо не парите правят милионерите щастливи?

733
Защо не парите правят милионерите щастливи?

© Pixabay

Милионерите често са по-щастливи от повечето хора, но не е задължително това да е така заради наличието на огромна сума пари.

Основната причина се крие в това как заможните хора прекарват свободното си време спрямо средностатистическите граждани, съобщава изданието forge.medium.com, цитирано от Business Insider.

Както милионерите, така и останалите хора прекарват сравнително едно и също време в отдих (около 46%), сочи проучване на изданието Social Psychological and Personality Science.


Проучването е проведено паралелно сред 800 милионери в Холандия и представителна извадка от 1 200 души.

Според него милионерите отделят повече от свободното си време (22% от времето) за активни дейности, докато останалите заделят 15.7% от времето си за подобни неща.

Това включва дейности, като религиозни занимания, социализиране, поддържане на близки взаимоотношения с приятели и семейство, хобита, доброволчески инициативи и прочее.

Междувременно, представителната извадка в проучването отделя 30.2% от свободното си време за пасивни дейности, като дрямка, релаксиране, гледане на телевизия. За сравнение, 24.3% от свободното време на милионерите отива за подобни пасивни занимания.

Докато двете групи отделят приблизително еднакво време за работа (16%-19% от общото време), милионерите се радват на повече автономност в работния процес.

„Научихме, че когато финансовите ограничения липсват, хората гравитират около активен отдих и автономност на работното място”, става ясно от проучването.

Резултатите от проучването не важат само за Холандия, тъй като подобни наблюдения има и на други места по света.

Проучването повтаря изводи от изследване на Станли Фалоу, директор в Affluent Market Institute и автор на книгата The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth.

Фалоу е анкетирала над 600 милионери в САЩ, като разкрива, че има връзка между това как човек запълва времето си и голямото финансово състояние.

„Решенията, които вземаме, конкретно за това как разпределяме времето си, енергията и парите си, влияят на възможността ни да станем финансово независими”, пише тя.

Милионерите изглежда влагат повече енергия в личностното израстване. Те отделят грубо 5 часа и половина седмично за четене и близо 6 часа седмично за физически упражнения. В същото време, средностатистическият американец отделя съответно 2 часа и 2 часа и половина за същите дейности на седмица, сочи проучването на Фалоу.

Колко милениали милионери има в САЩ?Популацията от заможни млади хора се увеличава

Средният американец прекарва повече време в социалните мрежи или в игра на видеоигри спрямо милионерите.

Заможните хора отделят средно по 2 часа и половина на социалните мрежи на седмица, докато останалите висят там по 14 часа седмично. В Холадния обаче и двете изследвани групи отделят еднакво време за смартфона и компютъра – по 12% от свободното време.

Изследването на Фалоу разкрива също, че заможните хора се справят по-успешно с нещата, които ги разсейват. 

„Успешните личности са наясно как харчат ресурсите си, включително емоционалните и когнитивните си такива”, добавя тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg