Как съоснователят на Wikipedia ще се бори с фалшивите новини?

8256
Как съоснователят на Wikipedia ще се бори с фалшивите новини?

© Pixabay.com

Съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс планира нова услуга, която комбинира работата на професионални журналисти и доброволци, съобщава ВВС.

Неговата цел е Wikitribune да предлага „основани на факти и неутрални“ статии, които помагат в борбата с „фалшивите новини“. Според плановете услугата трябва да е без реклами и безплатна за четене, така че ще разчита на редовните дарения на поддръжниците си.

Според експерт Wikitribune има потенциала да се превърне в достоверен сайт, но влиянието му може да бъде ограничено. Новата услуга има някои от чертите на онлайн енциклопедията на Уейлс, включително необходимостта авторите да отбелязват източника на всеки факт и да разчитат на аудиторията да редактира статиите, за да се запази точността им.

Но макар всеки човек да може да направи промени в страницата, те ще станат видими, само ако служител на сайта или надежден доброволец ги одобри. Другата голяма разлика е, че основният екип от автори ще бъде платен, въпреки че може да има и случаи, при които доброволец пише черновата, а след това служител я редактира.

Редовни дарения

Демо версията на сайта включва следния надпис: „Новината изтече и ние можем да я поправим“. Уейлс обяснява, че според него базираният на реклами модел, използван от повечето медии, ги кара да „ловят кликове“, а това се отразява на стандартите за качество.

Смятам, че точно в момента живеем в свят, в който хората много държат да получават висококачествена информация, основана на факти, така че смятам, че ще има търсене на услугата. Караме хората да се абонират като месечни поддръжници и колкото повече такива хора имаме, толкова повече журналисти ще можем да наемем“, казва Уейлс пред ВВС.

Ако можем да наемем само двама журналисти, това ще бъде блог и няма да си струва да го правим. Но бих искал да започнем с много повече – 10 до 20“, допълва той.

Според директора на Nieman Journalism Lab към Харвардския университет Джошуа Бентън, моделът на Wikitribune за краудфъндинг може да ограничи потенциала на сайта.

„Има хора, които ще гледат на сайта като на достоверна платформа. Но други 10-20 души няма да „поправят новините“. Със сигурност има модел на новини с идеална цел, който може да бъде успешен, ако се прави в сравнително малък мащаб и създава продукт, който е достатъчно уникален. Но ми е трудно да си представя този мащаб да се превърне в масивна новинарска организация“, отбелязва Бентън.

В Wikipedia се води кибервойнаБитките между ботове могат да бъдат доста по-продължителни, отколкото споровете между хора

Уейлс каза, че ще бъде 100% ангажиран с проекта в ранните му фази и вероятно ще бъде генерален директор на Wikitribune поне една година. Макар че служителите ще решават темите, по които да се пише ежедневно, основателите ще могат да оказват влияние върху съдържанието.

Месечните поддръжници ще могат да решават какви теми ще се отразяват, но това ще става неутрално. Те няма да могат да избират любимата си тема, която заема основно място в дневния им ред. Това е част от редакторския контрол“, казва Уейлс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...