10 предприемачи, които бяха отстранени от собствените си компании

3454
10 предприемачи, които бяха отстранени от собствените си компании

© Pixabay

Само защото си основал компания, това не означава непременно, че ще си шефът. Независимо дали компанията вече е публична или пък имаш влиятелен борд на директорите, вече не си единственият, който ръководи бизнеса и трябва да започнеш да се съобразяваш и с другите.

За съжаление, редица известни изобретатели и предприемачи разбраха това по трудния начин, след като компаниите им бяха изтръгнати от ръцете, пише Entrepreneur.

От популярното уволнение на Стив Джобс от Apple до отстраняването на основателя на Uber Травис Каланик, вижте тези 10 основатели, които бяха принудени да напуснат собствените си компании.

Стив Джобс, Apple


Стив Джобс винаги е получавал признание за своя ум и интелект, но сприхавият му нрав също е добре известен – толкова добре, че му коства лидерската роля в компанията. През 80-те години бордът на директорите на Apple решава, че Джобс е прекалено млад и темпераментен, за да ръководи компанията, в резултат на което Джобс довежда ръководителя от Pepsi Джон Скъли.

След множество различия и спорове обаче, през 1985 г. Скъли убеждава борда да освободи Джобс. Малко повече от десетилетие по-късно компанията наема отново Джобс, след като придобива неговия стартъп NeXT.

Джак Дорси, Twitter

През 2006 г. Джак Дорси, Еван Уилямс, Биз Стоун и Ноа Глас създават Twitter. В първите години на компанията Джак Дорси заема поста главен изпълнителен директор, но не след дълго възникват дискусии относно слабия му управленски стил, липсата му на комуникация с членовете на борда на директорите и неспособността му да се справи с проблема с постоянно сриващите се сървъри.

През 2008 г. Дорси е уволнен от съоснователя Еван Уилямс, който по онова време е основен акционер и председател на компанията. Дорси се завръща в Twitter през 2015 г.

11 нови милиардери през тази година, един от тях е българинИма един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от най-различни страни и индустрии - този на милиардерите


Травис Каланик, Uber

През цялата 2017 г. светът наблюдаваше как Uber се забърква във все повече и повече проблеми - от обвинения в сексуален тормоз до катастрофи на автономни автомобили и съдебни дела с Google. Каланик е помолен да напусне през 2017 г., за да може компанията да започне да подобрява опетнената си репутация.

Андрю Мейсън, Groupon

През 2013 г. съоснователят на Groupon и бивш главен изпълнителен директор на компанията Андрю Мейсън е уволнен от сайта за групово пазаруване четири години и половина след неговото основаване. Под ръководството на Мейсън цената на акциите на компанията се срива, а компанията е изправени пред сериозни финансови затруднения.

Мейсън поема отговорност за лошото финансово състояние на компанията и след като е уволнен, пуска следното съобщение до служителите: "След четири и половина напрегнати и чудесни години като главен изпълнителен директор на Groupon, реших, че бих искал да прекарвам повече време със семейството си. Шегувам се, днес бях уволнен."

Джери Янг, Yahoo

През 2008 г., след като се противопоставя на придобиване от страна на Microsoft, съоснователят на Yahoo Джери Янг напуска поста главен изпълнителен директор. Само четири години по-късно Янг напуска изцяло компанията, след като акционерите се опитват да я обявят за продажба – ход, на който Янг се противопоставя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg