Руският правозащитник и критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза спечели наградата „Пулицър“ за коментар, написан от затворническата му килия.

Кара-Мурза излежава 25-годишна присъда за публична критика на войната на Москва в Украйна. Присъдата беше широко осъдена от международната общност като драконовска и политически мотивирана, припомня CNN.

Според съобщението на организаторите той е удостоен с наградата за своите „страстни коментари“ като сътрудник на The Washington Post, които пише от затвора в Русия „под голям личен риск“.

Статиите му „предупреждават за последиците от несъгласието с Владимир Путин в Русия и настояват за демократично бъдеще в страната му“, се казва в изявлението.

Съпругата на писателя, Евгения Кара-Мурза, казва пред Washington Post, че е „с наистина разбито сърце“, че съпругът ѝ не може да присъства, за да „приеме това високо отличие сам“.

Тя благодари на WP, „че се e погрижил гласът на Владимир да бъде чут“.

Кара-Мурза е задържан през април 2022 г., часове след интервю за CNN, в което критикува „режима на убийците“ на руския президент.

Критикът на Кремъл е изправен пред съда за престъпления, включващи държавна измяна, разпространение на фалшиви новини за руската армия и подпомагане на дейността на нежелана организация.

Русия криминализира критиките към военните след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Съдът реши, че той ще излежи присъдата си „в поправителна колония със строг режим“.

Кара-Мурза отдавна е критичен към Путин и е преживял две отравяния.

През март 2022 г. той говори пред Камарата на представителите на Аризона срещу войната. В интервюто си за CNN през април 2022 г. политическият дисидент осъди режима на Путин за това, че се насочва към критиците, припомня медията.

Той е арестуван малко след това за „неизпълнение на заповедите на правоохранителните органи“, според съпругата му.