Много по-малко хора са загинали при авиационни инциденти през 2021 г., отколкото през предходната година, показва нов доклад за въздушната безопасност.

Холандската консултантска служба за авиационна безопасност To70 съобщава, че 81 души са загубили живота си при четири фатални произшествия в целия свят миналата година, в сравнение с 299 смъртни случая при пет катастрофи през 2020 г.

По отношение на нивото на полети, това е най-безопасната година в света от 2017 г., като само един инцидент включва пътнически самолет.

На 9 януари 2021 г. полет SJ182 на Sriwijaya Air излита от индонезийската столица Джакарта, насочвайки се към Понтианак на остров Борнео. Но Boeing 737-500 се разбива в Яванско море малко след излитането, като загиват всички 62 пътници и екипаж, припомня Independent.

Инцидентът, който се случва близо до мястото, на което полет 610 на Lion Air пада на 29 октомври 2018 г., е отдаден на неизправност на 26-годишния самолет.

Най-опасните страни за пътуване със самолет, влак или колаВъпреки категоричната статистика, много хора продължават да се боят повече от качването в самолет, отколкото от сядането в кола

Другите три фатални произшествия включват малки самолети за търговски услуги.

На 2 март 2021 г. 10 души загинват, когато Let 410, принадлежащ на South Sudan Supreme Airlines, се разбива в Южен Судан. Причината за инцидента е механичен проблем.

Същият тип самолет участва в третата катастрофа на 12 септември в Русия. Четирима души губят живота си, когато самолет Aeroservice Let 410 подминава пистата при Казатджинской в ​​Сибир и се ударя в дървета при лоша видимост. Дванадесет души, включително капитана, оцеляват.

На 23 декември в Демократична република Конго Shorts 360, принадлежащ на Malu Aviation, се разбива малко след излитане от източния град Шабунда.

През 2021 г. са станали 34 произшествия без фатален изход - с едно по-малко от предходната година. Процентът на произшествия с фатален изход за големи самолети в търговския въздушен транспорт е 1 на 5.3 милиона, в сравнение с 1 на 3.7 милиона през 2020 г. Това е най-ниският процент на произшествия с фатален изход от 2017 г. насам.

Около 1.3 милиона души умират по пътищата на света средно на година според Световната здравна организация (СЗО) - това прави по 150 смъртни случая на всеки час. „Пътните катастрофи струват на повечето страни 3 процента от техния брутен вътрешен продукт“, сочат изчисления на СЗО.