България със спад в класацията на златните резерви

1310
България със спад в класацията на златните резерви

© Pixabay.com

България отчита понижение в класацията на страните с най-големи златни резерви, сочат последните данни на Световния съвет по златото.

Към началото на май страната ни разполага с 40.4 тона злато, което представлява 5.99% от всичките ни резерви. В началото на годината страната ни заемаше 47-а позиция, като пред нас вече са Катар, Боливия, Йордания, Беларус и Финладия.

Кои са най-големите държатели на злато в ЕС?

Германия, Италия и Франция са начело в това подреждане в рамките на ЕС, а в световен мащаб отстъпват лидерството единствено на САЩ. Трите европейски държави държат 8257.6 тона злато в резервите си, което е близо ¼ от всички златни резерви в света.

Сред големите държатели на злато в резервите си са още Холандия и Португалия, а също Великобритания, Испания, Австрия и Белгия.

Над 100 тона злато притежават още държави, като Полша (128 т.), Швеция (125 тона), Гърция (113 т.) и Румъния с 103.7 тона.

България заема 16-а позиция в ЕС с малко над 40 тона, като пред нас са Финландия и Дания.

По-малки златни резерви от нас имат Унгария, която обаче закупи доста големи количества от ценния метал през 2018 г., както и Кипър. По по-малко от 10 т. злато имат Чехия, Латвия, Ирландия, Литва и Словения.

Люксембург, която е страната с най-висок БВП на глава от населението, има едва 2.2 тона злато в своите резерви.

Държави, като Естония, Малта, Словакия и Хърватия, не фигурират в топ 100 на статистиката на Световния съвет по злато, което означава, че те имат под 1.5 тона от ценния метал.

Страните от еврозоната имат средните 54.3% злато в своите резерви. Сред ЕС най-висок е този дял при Германия, Италия, Холандия, Гърция и Кипър, следвани от Франция и Португалия, всички с по над 60% от общите си резерви.

За сравнение този показател при България, както посочихме по-горе, е десетократко по-нисък, но въпреки това е по-висок от Литва (5.5%), Ирландия (4.9%), Полша (4.7%), Унгария (4.3%), Дания (3.9) и Чехия с 0.2%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...