България със спад в класацията на златните резерви

1525
България със спад в класацията на златните резерви

© Pixabay.com

България отчита понижение в класацията на страните с най-големи златни резерви, сочат последните данни на Световния съвет по златото.

Към началото на май страната ни разполага с 40.4 тона злато, което представлява 5.99% от всичките ни резерви. В началото на годината страната ни заемаше 47-а позиция, като пред нас вече са Катар, Боливия, Йордания, Беларус и Финладия.

Кои са най-големите държатели на злато в ЕС?

Германия, Италия и Франция са начело в това подреждане в рамките на ЕС, а в световен мащаб отстъпват лидерството единствено на САЩ. Трите европейски държави държат 8257.6 тона злато в резервите си, което е близо ¼ от всички златни резерви в света.

Сред големите държатели на злато в резервите си са още Холандия и Португалия, а също Великобритания, Испания, Австрия и Белгия.

Над 100 тона злато притежават още държави, като Полша (128 т.), Швеция (125 тона), Гърция (113 т.) и Румъния с 103.7 тона.

България заема 16-а позиция в ЕС с малко над 40 тона, като пред нас са Финландия и Дания.

По-малки златни резерви от нас имат Унгария, която обаче закупи доста големи количества от ценния метал през 2018 г., както и Кипър. По по-малко от 10 т. злато имат Чехия, Латвия, Ирландия, Литва и Словения.

Люксембург, която е страната с най-висок БВП на глава от населението, има едва 2.2 тона злато в своите резерви.

Държави, като Естония, Малта, Словакия и Хърватия, не фигурират в топ 100 на статистиката на Световния съвет по злато, което означава, че те имат под 1.5 тона от ценния метал.

Страните от еврозоната имат средните 54.3% злато в своите резерви. Сред ЕС най-висок е този дял при Германия, Италия, Холандия, Гърция и Кипър, следвани от Франция и Португалия, всички с по над 60% от общите си резерви.

За сравнение този показател при България, както посочихме по-горе, е десетократко по-нисък, но въпреки това е по-висок от Литва (5.5%), Ирландия (4.9%), Полша (4.7%), Унгария (4.3%), Дания (3.9) и Чехия с 0.2%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg