Четири от най-високо платените шефове на компании вече са жени

1880
Четири от най-високо платените шефове на компании вече са жени

© Pixabay

Четири от челните 10 места в класацията на най-високоплатените шефове на компании в САЩ през 2016 г. се заемат от жени. Това е сериозен скок, в сравнение с 2015 г., когато едва две представителки на нежния пол попадат в челната десетка.

Сафра Кац от Oracle (5), Мег Уитман от Hewlett Packard Enterprise (6), Джини Ромети от IBM (8) и Индра Ноой (10) влизат сред първите 10 в тазгодишната класация на Equilar на 100-те най-високоплатени шефове на компании в САЩ през 2016 г., която бе обявена вчера.

„Всяка година от Equilar разкриват кои са най-високо платените ръководители в най-големите щатски компании по приходи, макар че в класацията попадат само компании, които са подали годишните си отчети преди 1 април.

Най-новата класация сочи, че общото заплащане на тези високопоставени служители се е увеличило средно с 6% през 2016 г., което е най-големият ръст от 2013 г. насам, твърдят от Equilar. Средното заплащане е било в размер на 15 млн. долара.

Най-добре платените шефове носят най-малка доходностАнализ на MSCI поставя под въпрос идеята, че високото заплащане на главните изпълнителни директори спомага за по-добрите резултати на компаниите

Общото девет жени главни изпълнителни директори на компании попадат в класацията на Equilar тази година, в сравнение с осем през 2015 г. Нещо повече, тяхното средно заплащане надхвърля средното за класацията. Според Equilar, средното заплащане на тези девет жени е било 21.2 млн. долара през 2016 г., в сравнение със средно заплащане от 14.4 млн. долара за 92-ата мъже

Сафра Кац е най-високо платената жена, оглавяваща компания. Нейното заплащане обаче намалява от 53.2 млн. долара през 2015 г. на 40.9 млн. долара през 2016 г.

В същото време заплатите на Уитман, Ромети и Ноой са се увеличили. Заплащането на Уитман достига 32.9 млн. долара, в сравнение със 17.1 млн. долара в предходната година. Ромети е получила 32.3 млн. долара през 2016 г., в сравнение с 19.8 млн. долара през 2015 г. Ноой също получава увеличение от около 3 млн. долара до 25.1 млн. долара.

Въпреки че тези жени се класират високо в подреждането на Equilar, броят на представителките на нежния пол, които оглавяват компании, все още е доста малък, особено когато става въпрос за най-големите комапнии в света.

Например броят на жените шефове на компании в последната класация на Fortune 500 намалява до 21 през 2016 г., в сравнение с 23 в предходната година.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg