Как COVID-19 промени класацията на най-добрите градове за живеене в света?

6483
Как COVID-19 промени класацията на най-добрите градове за живеене в света?

© Pixabay.com

Global Finance публикува тазгодишната си класация на най-добрите градове за живеене в света, като за първи път в нея е отчетен и факторът COVID-19.

От изданието класират градовете по резултат, който е съвкупност от осем уникални фактора. Това са икономическа сила; научноизследователска и развойна дейност; културно взаимодействие; жизненост; околна среда; достъпност; БВП на глава от населението; а от тази година и смъртни случаи от COVID-19 на 1 млн. души за съответната страна.

Най-новият показател се оценява с коефициент 3, така че да има по-голяма тежест в изготвянето на класацията.

Поради сериозността, с която COVID-19 засяга качеството на живот, резултатите от тазгодишната класация биха били изненадващи във всяка друга година. Много силно развити европейски градове, като Брюксел (43), Милано (40), Барселона (38) и Мадрид (35) сега са класирани повече към дъното на подреждането.

Тези градове обикновено имат високи резултати по другите показатели, но броят на смъртните случаи от COVID-19 на милион души в Белгия, Италия и Испания е много висок. Разпространението на COVID-19 и последвалите смъртни случаи изтласкаха тези градове към дъното на класацията.


Броят на смъртните случаи, вследствие на COVID-19, също така е причината за това много градове в Източна Азия да се представят по-добре от обикновено. Токио (1), Сингапур (3), Сеул (8) и Хонконг (11) са класирани на високи позиции заради по-слабото разпространение на COVID-19 и ниските нива на смъртност на глава от населението в тези държави.

Всъщност, Япония, Сингапур, Хонконг и Южна Корея често са давани за пример за справянето с вируса.

Ниските нива на смъртност, вследствие на COVID-19, също така са основната причина Куала Лумпур (23) и Банкок (32) да са класирани над много американски градове, като Лос Анджелис (33), Бостън (36) и Вашингтон (39), тъй като нивото на смъртност в САЩ е високо.

Ето и кои са 10-те най-добри града за живеене в света през 2020 г.:

10. Сидни, Австралия

Сидни влиза в Топ 10 благодарение на високия си резултат по показателя Околна среда и ефективните усилия на Австралия в борбата с COVID-19. Австралия беше една от първите страни след Китай, които наложиха локдаун и правила за социално дистанциране с цел спиране на неконтролираното разпространение на коронавируса.

9. Берлин, Гермаия

Берлин заема деветата позиция с резултати малко над средните в повечето категории. Относително ниската смъртност, вследствие на COVID-19, в Германия помага за изкачването на град над местата, на които би се класирал преди пандемията.

8. Сеул, Южна Корея

Сеул заема осмото място, основно благодарение на силния си фокус върху научноизследователската и развойната дейност, както и на ранната и агресивна реакция на Южна Корея спрямо COVID-19.

7. Париж, Франция

Париж, който обикновено се нарежда близо до върха на класациите на най-добрите градове, заема седмото място тук. Френската столица има голяма културна важност, която може да се усети в целия град.

Градът има високи оценки и по няколко други показателя, но подобно на много други европейски градове, изпитва затруднения в борбата с COVID-19, тъй като втората вълна на заразата вече тече във Франция.

6. Франкфурт, Германия

Франкфурт се нарежда на шестото място заради добрата реакция на Германия срещу COVID-19 изключително силното представяне на града по един от показателите – БВП на глава от населението.

За Франкфурт той е един от най-високите в Германия, достигайки малко над 106 000 щатски долара. Германия също така се представя по-добре от много други европейски държави по отношение на смъртността вследствие на коронавируса.

Малкоизвестен град - начело на класацията на най-скъпите в светаПри съставянето на рейтинга компанията оценява потребителската кошница на стоките и услугите, достъпни за чуждестранните работници

5. Мелбърн, Австралия

Мелбърн заема петото място, като бележи малко над средните резултати по почти всички показатели, с изключение на COVID-19. Градът също така има висок резултат по показателя Околна среда, след като зададе строги и агресивни цели по отношения на нулевите въглеродни емисии.

4. Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк заема четвърто място, което е под традиционното му представяне. Градът отчита добри резултати в категориите Икономика, научноизследователска и развойна дейност и културно взаимодействие.

Основният фактор, който го дърпа надолу, е същият, както и при Лондон – висока смъртност от COVID-19 на глава от населението. САЩ изпитва затруднения с ограничаването на вируса, в резултат на което в страната починаха над 200 000 души.

3. Сингапур

Сингапур се нарежда на трето място в класацията с относително скромни резултати по повечето показатели, но пък се представя добре със справянето с последиците от COVID-19.

Записва по-ниски от средните резултати в някои от категориите, но пък вследствие на добрата реакци на града-държава спрямо COVID-19, над 99% от заразените са се възстановили.

2. Лондон, Великобритания

Лондон заема второто място с изключително високи резултати по показателите Икономика и Културно взаимодействие. В нормални години, когато COVID-19 не беше фактор, Лондон щеше да се класира на първо място.

Проблемите на Великобритания с COVID-19 и високата смъртност на глава от населението значително понижават резултата на Лондон и единствено благодарение на силните си резултати по другите показатели той запазва второто си място.

1. Токио, Япония

Токио е градът с най-добро качество на живот през 2020 г., благодарение на относително добрите си цялостни резултати по различните показатели и на силната реакция на Япония спрямо COVID-19.

Страната има много нисък брой случаи на коронавирус, субсидирана силно развита транспортна система и общо високо качество на живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg