София е на 89 място в класация от 109 градове в света по усвояването и използването на съвременните технологии.

Индексът на Швейцарския институт за управление на развитието и неговия анализ на дебата за бъдещето на технологиите в постпандемичната ера показва обаче, че в много държави „най-умните“ градове не са техните столици.

Най-умните градове в света са Сингапур, Хелзинки и Цюрих. В дъното на класацията са Абуджа, Найроби и Лагос.

За сравнение с нашата страна, Атина е на 99 място в класацията, Букурещ - на 87, а Анкара - на 57.

Проучването "Смарт Сити Индекс 2020" обхваща 13 000 души от 109 града. Въпросите разглеждат въздействието на технологиите в шест области: здраве, безопасност, трафик, мобилност, възможности и управление.

Разгледани са обстойно въпросните критерии, отнасящи се до столицата на България София, посочва Darik News.

По критериите здравеопазване и безопасност, според анализаторите, основните санитарни условия в София отговарят на нуждите на най-бедните райони. Услугите за рециклиране са задоволителни. Уебсайт или приложение позволява на жителите лесно да се разделят с нежелани предмети.

Обществената безопасност не е проблем. Камерите за видеонаблюдение карат жителите да се чувстват в по-голяма безопасност. Замърсяването на въздуха също не буди загриженост, като уебсайт или приложение позволява на жителите ефективно да го следят. Задоволително е и предоставянето на медицински услуги.

Лесно е да се намери жилище под наем за 30% или по-малко от месечната заплата. По отношение на мобилността няма проблеми с натовареността на трафика.

Приложенията за споделяне на автомобили и наемането на велосипеди са намалили задръстванията. Приложенията, които насочват към налично място за паркиране, намаляват времето за пътуване.

Общественият транспорт е задоволителен, като онлайн разписанието и продажбите на билети са го направили по-лесен за използване. Градът предоставя информация за задръствания чрез мобилни телефони.

Зелените площи са задоволителни. Онлайн закупуването на билети за изложби и музеи е улеснило посещаемостта. Културните дейности (шоута, барове и музеи) са на удовлетворително ниво.

Възможностите (за работа и училище) също са на нормално ниво. Услугите за намиране на работа са лесно достъпни, а повечето деца имат достъп до добро училище. ИТ уменията са застъпени сериозно в училищата. Онлайн услугите, предоставяни от града, улесняват стартирането на нов бизнес. Създават се нови работни места. Настоящата скорост и надеждност на интернет отговарят на нуждите за свързаност. Малцинствата са добре приети.

Информацията за решенията на местните власти е лесно достъпна. Публичният онлайн достъп до градските финанси е намалил корупцията, сочи индексът.

Жителите допринасят за вземането на решения от местната власт. Онлайн платформа, в която жителите могат да предлагат идеи, е подобрила живота в града.

Жителите предоставят обратна информация за проекти на местното правителство. Обработката на документи за самоличност онлайн пък е намалила времето за изчакване.