Колко би издържала държавата с парите на най-богатия й гражданин

3346
Колко би издържала държавата с парите на най-богатия й гражданин

© Pixabay

Колко дни ще може да продължава да работи правителството, ако най-богатият човек във всяка страна плащаше държавните разходи?

От Bloomberg са създали индекса Робин Худ 2018 г., за да се опитат да дадат отговор на този въпрос.

В индекса са включени 49 държави с най-различни политически системи на управление и видове разходи, както и най-богатите хора във всяка една от тези държави. След това от Bloomberg са сравнили личното им състояние към декември 2017 г. с ежедневните разходи за държавното управление.

Между другото, сред най-богатите хора в тези 49 държави има само четири жени – в Ангола, Австралия, Чили и Нидерландия.

Индексът сравнява нетното състояние на най-богатия човек във всяка една страна с разходите на неговото/нейното правителство. Ако хипотетично, всяко правителство свърши парите скоро, а активите на най-богатия човек във всяка страна бъдат ликвидирани и дарени на държавата, индексът изчислява колко дълго ще може това “финансиране” да предотврати спирането на работата на правителството поради липса на средства.

От Bloomberg са използвали данни от своя индекс на милиардерите, както и данни на Международния валутен фонд.

Най-богатият кипърец Джон Фредриксен би могъл да поддържа работата на правителството в продължение на 441 дни. На фона на очакваните разходи в размер на 23.6 млн. долара за 2018 г., малкото население и малките разходи за социални осигуровки и помощи, благоприятната данъчна политика и икономика, концентрирана около туризма и услугите, Кипър би могла да се облагодетелства най-дълго от състоянието на своя най-богат гражданин, което се оценява на над 10 млрд. долара.

На второ място се нарежда най-богатият човек в Грузия - Бидзина Иванишвили, чието състояние в размер на 5.8 млрд. долара би могло да поддържа работата на правителството в продължение на 430 дни.

Челната тройка се оформя от Ли Ка-Шинг, чийто 34.7 млрд. долара биха стигнали за 191 дни, ако правителството на Хонконг изведнъж свърши парите.

Най-богатият испанец Амансио Ортега би могъл да помогне на правителството в продължение на 48 дни със своите 75.3 млрд. долара. Дневните разходи на испанското правителство са над 1.5 млрд. долара, докато БВП на страната е над 1.4 трлн. долара.

Как изглежда светът, според бюджета на един милиардерПокупателната способност на един милиардер трудно може да бъде осмислена, защото повечето хора нямат правилна представа за големите числа и защото 1 млрд. долара далеч надхвърлят опита на повечето хора с парите

На противоположния полюс са Япония, Полша, САЩ и Китай, където Джак Ма - 16-ият най-богат човек в света с лично състояние в размер на 47.8 млрд. долара, би могъл да спасява Комунистическата партия само в продължение на 4 дни.

Най-богатият американец Джеф Безос не би се справил много по-добре, дори и с личното си състояние от 99 млрд. долара към декември 2017 г. На фона на най-големите държавни разходи в индекса Робин Худ, най-богатият човек в света би могъл да помогне на американското правителство само за пет дни. Също за толкова биха стигнали парите на Хю Гросвенър във Великобротания и Дитер Шварц в Германия.

Гръцкото правителство би могло да продължи работата си 11 дни с парите на Спиро Джон Лацис, чието лично състояние се оценява на 3.2 млрд. долара. Дневните разходи на държавата са близо 300 млн. долара.

Да се изразят в количествено отношение разходите на всяка държава и какво би направила тя със свободни пари е трудно, защото трябва да се вземат предвид много други неща.

Някои от тях може дори да нямат стойност, сами по себе си, като бюрокрацията, или пък може да зависят малко или много от политиката и от това кои от тях всяко едно правителство ще избере да следва, като повече разходи за транспорт и по-малко за отбрана, например.

От индекса Робин Худ обаче се вижда, че повечето западни нации няма да могат да удържат фронта много дълго, дори и с помощта на най-богатите си граждани.

Като интелектуално упражнение човек може само да си представи какво биха могли да правят най-богатите граждани на 49 държави с общо състояние, оценявано на 911 млрд. долара, или 1% от световния БВП за 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg