10 неща, с които ще се сблъскате в страна, чийто език не владеете

22062
10 неща, с които ще се сблъскате в страна, чийто език не владеете

Пътешестването из света е вълнуващо и често е свързано с излизане от комфортната зона, когато не владеем езика, който се говори в страната, в която сме.

Подготвихме списък с няколко неща, на които да обърнете внимание:

1. Научете 10 основни думи


Преди да посетите страна, в която се говори език, който не ви е познат, е добра идея да научите няколко полезни израза или думи.

Например "здравей", "чао", "благодаря" и дори "къде е тоалетната".

2. Използвайте приложение преводач

Ако се случи да бъдете в ситуация, в която трябва да говорите с местен човек, можете лесно да се справите, когато имате инсталирано приложение преводач.

3. Използвайте езика на жестовете

Понякога соченето с пръст е по-лесно, отколкото говоренето.

4. Използвайте езика на лицето

Друг начин да отправите послание към друг човек, който не разбира езика ви, е да използвате мимики. Една усмивка говори повече, отколкото си мислите.

5. Използвайте GPS и свалете карта на града

Подгответе се предварително не само с приложение преводач, но и с карта. Така ще можете да се ориентирате сами, когато другите начини на комуникация не работят.

6. Придържайте се към етикета, това винаги върши работа

Реалността е такава, че винаги можете да кажете нещо, което не сте имали предвид. Когато сте в друга страна, стремете се да се придържате към приетия етикет. Проявете уважение и разбиране към местното население.

7. Завържете приятелство с портиера

Неприятно ви е, че не говорите местния език. Питайте приятелски портиера за няколко полезни израза. Повечето хора, които работят в хотели, знаят поне няколко езика, включително английски.

8. Пригответе се за странни случки

Ако се страхувате, че ще се изложите, пътешествието може да се превърне в по-голямо предизвикателство, отколкото ви се иска.

Приемете, че е възможно да сбъркате, когато не знаете езика и не познавате местните порядки. Трикът е да не приемате случващото се сериозно.

9. Снабдете се с най-важната информация за хотела и данни за контакт. Имайте ги написани на местния език върху бележка.

Този съвет е основен и вероятно най-важният. Където и да сте, винаги трябва да разполагате с адреса на хотела!

10. Бъдете търпеливи и разглеждайте

Понякога смятаме, че можем да се справим сами и отказваме да задаваме въпроси, въпреки че се намираме на непознато място. Когато пристигнете в чужда страна, най-добрата стратегия е да слушате и да изследвате.

Потопете се в местната култура и ще видите много поразителни неща!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ВНимание ПРоблеми с техниката
# 0
11:05 | 1 May 2016
Има стотици милиони тежко или средно пострадали от проникващи облъчвaния през GPS ..Извънземни престъпници през разни служби следящи всеки проникват и облъчват зверски жертвите... Тестове за безопасност нa всички уреди вкл телефони и gps да се въведат веднага
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg