10-те държави с най-добро здравеопазване

23816
10-те държави с най-добро здравеопазване

Здравеопазването е изключително важно за гражданите на една държава. То е от основно значени и за продължителността на живота на населението, както и за стандарта на живот.

Някои държави успяват да организират тази система по-добре от други.

Вижте 10 държави, които имат може би най-добрите системи за здравеопазване в света:


10. Куба

В Куба залагат на превенцията на заболяванията. Гражданите си правят превантивни прегледи редовно, голямо значение се отдава на хигиената на дома и обществените места, както и на спорта.

9. Италия

Повечето италианци не си правят частна здравна осигуровка, защото това, което правителството предлага, е достатъчно, въпреки че държавата има едно от най-ниските нива на финансиране спрямо глава от населението за здравната система (доста по-малко от САЩ, Великобритания, Канада и Швейцария).

Средната продължителност на живота на италианците е 80.5 години, с което те са на 12-то място в света.

8. Япония

Средната продължителност на живота е 86 години. Тук имат едно от най-ниските нива на смърт при новородени в света (3 на 1000), много кратко време за възстановяване от тежки заболявания, и най-ниското ниво на затлъстяване в света.

7. Франция

Във Франция имат универсална здравна система, която се финансира от гражданите, като вноската е на база доходите им. Така държавата успява да плати 70% от медицинските разходи на гражданите.

Франция има най-нисък брой смъртни случаи при заболявания, които могат да бъдат избегнати.

6. Германия

В Германия здравната застраховка е задължителна. Гражданите могат да избират от 200 фонда. Германците внасят 8% от доходите си за здравна осигуровка, работодателите им внасят също 8%.

За деца медицинските грижи са платени от държавата.

Немските медици обаче се оплакват от недостатъчно добро заплащане.

5. Великобритания

8.4% от БВП на страната се използва за здравеопазване.

Здравната грижа се поема от NHS (National Health service), която се издържа от Министерството на здравеопазването.

4. Канада

Повечето услуги се плащат от държавата. Гражданите плащат само за зъболечение и лекарства с рецепта.

3. Китай

В момента в Китай се провежда масивна реформа в сектора.

Китайското правителство инвестира 124 млрд. долара за здравеопазване, което осигурява медицински грижи за поне 90% от населението. Държавата в момента строи 700 000 клиники.

2. Швейцария

В Швейцария има универсална здравна система от 1994 година чрез частни застрахователи. Здравеопазването тук е второто най-скъпо в света, след САЩ.

Здравната застраховка не е обвързана със заплатата. Гражданите могат да избират от различни частни планове, а тези, които не могат да си ги позволят кандидатстват за субсидия от държавата.

1. Тайван

Правителството на Тайван изцяло поема здравната грижа за гражданите. Тук много държат на смарт картите. Смарт картите съдържат цялата история на човек от раждането му и улеснява лекарите. Субсидии има за пенсионерите и безработните. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

емлаз
# 0
19:08 | 3 August 2013
Категорично съм против това Италия да влиза в тази класация! Здравеопазването тук( аз живея в тази държава) е под всякаква критика.Всеки път когато се прибирам В България се преглеждам там. Дори и на платено пак е по-евтино от тук и грижите в Родината са на по-високо ниво. Когато на човек му се налага да отиде при специалист тук, му дават час за поне 10 -14 месеца напред, т.е. за следващата година,ако не звъннат някои ден и не кажат,че лекарят е в отпуск или нещо друго. Когато обаче човек поиска да отиде на платен преглед трябва да изчака най-много 24часа. Е как го нарича това? Таксите за частен преглед започват от 100-150 при добър лекар, а при някой професор стигат и до 250-400 евро. Пломбирането на зъб започва от 120Е и зависи дали се налага лечение преди поставянето на пломбата,защото може да стигне и 400-500Е. По въпроса за дълголетието те си живеят,не защото здравната им система е добра, а защото социалната им политика доста пари им е подарявала и не са се скъсвали от работа,особено жените им.
САЩ
# 1
05:08 | 3 August 2013
За САЩ е всеизвестен факт, че здравеопазването е скъпо, в масовия случаси се заплаща директно от пациента и за бързина на обзлужването и дума не може да става. Имам личен опит и много от мои познати пребиваващи там са имали нещастието да се сблъскат със здравната им система.Убеден съм,че почти навсякъде в Европа (и не само) здравеопазването е на много по-високо ниво от САЩ. Франция е нещо съвсем друго...
s
# 2
22:08 | 2 August 2013
Ах,това с Великобритания искренно ме разсмя.Тукашното здравеопазване се нарича-бай,бабо,да не се разболея,че става страшно.Може би сметка имат само тези,които живеят на социални помощи и се възползват от определени безплатни услуги.Иначе качеството е никакво и самата система е пред тотален срив.
българин
# 3
15:07 | 31 July 2013
а къде е тая просташка държава сащ, май на последните места. чакъл съм във спешното 7 часа с болно дете с 40 г. температура и никой не му обръща внимание.за мен те са след мозамбик и бряг на слоновата кост.
svidetel
# 4
13:07 | 31 July 2013
milicionerska informaciq
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg