Когато отидат на ресторант, вегетарианците често виждат, че в менюто няма почти нищо, което да могат да си поръчат, или изборът е съвсем тесен – между 1-2 „предястия“.

В много държави, обаче, изборът на вегетарианска храна на обществени места е доста голям.

Вижте 5 държави, в които вегетарианците няма да имат такива проблеми:

1. Индия

В Индия има най-много вегетарианци на глава от населението и естествено, там са се развили много вкусни рецепти за ястия без месо. Над 30% от населението не яде месо.

Сред най-популярните храни са варива като боб, леща, нахут, както и пряснотосирене.

Големият коз на индийската кухня е изобилието от подправки.

2. Тайланд

В Тайланд се яде разнообразна храна – и месо, и зеленчуци. Не винаги вегетарианските им ястия обаче са такива, защото съдържат рибен сос и месни бульони. За това питайте!

В страната обаче има много вегетариански ресторанти, защото много хора не ядат месо, поради религиозни или културни особености.

В Тайланд се произвеждат много плодове и зеленчуци. През цялата година се продават нарязани тропически плодове. На улицата можеш да си купиш нарязан ананас, дини, папая, манго.

Всяка година в Тайланд се провежда вегетариански фестивал. Най-големият е в Пуке, но и в другите градове го отбелязват. На улицата се оглеждайте за жълти флагчета – те сигнализират кой щанд предлага вегетарианско меню.

3. Египет

Някои от най-популярните ястия в Египет са вегетариански. Много често туристите там са на веге-меню, защото просто няма месни ястия в района.

Много туристи обаче нямат нищо против, защото египетските ястия и сандвичи са много вкусни.

4. Ливан

Тук ядат много патладжани, бамя, карфиол, леща, всякакви варива, домати, маслини и други зеленчуци. Хумусът е един от местните специалитети.

5. САЩ

Националното „ястие“ в САЩ е бъргърът, но всеки магазин и ресторант има вегетариански менюта.

Вегетарианците не биха имали никакви проблеми с намирането на храна на обществено място в САЩ.