България - 79-а по конкурентоспособност за 2007-2008 година

1330
България - 79-а по конкурентоспособност за 2007-2008 година

Екипът на Световния икономически форум поставя България на 79-то място в Годишния доклад за глобалната конкурентоспособност 2007-2008г., съобщиха от Центъра за икономическо развитие (ЦИР), цитирани от БТА.

През миналата година страната ни заемаше 74-то място в доклада. От момента на включването на България в доклада през 1999 г. досега партньор на Форума за България е ЦИР. През настоящата година участието на Центъра в този престижен проект е подкрепено от института "Отворено общество".

Докладът за глобалната конкурентоспособност е едно от най-задълбочените и представителни проучвания за потенциала за икономически растеж, което обхваща все по-широк кръг от държави, посочват от ЦИР. Броят на страните, включени в доклада, непрекъснато се увеличава и достига 131 през настоящата година, при 124 през миналата.

Причините за падането ни в тази класация са някои негативни оценки на представителите на бизнеса за ефективността на институциите. Става дума най-вече за показатели, свързани с безпристрастността и експедитивността на съдебната система при решаването на търговски спорове; разпространението на корупционни практики; неефективна борба с организираната престъпност; недостатъчна защита на интелектуалната собственост; тромава регулативна среда; липса на прозрачност при обществените поръчки.

Другият фактор, който допринася за неблагоприятното класиране, е слабото представяне по отношение на технологичното развитие /65-то място/ и иновативия потенциал _88-о място№. Тук най-добри позиции сред новоприсъединилите се към ЕС държави има Чехия (27-о място).

България е твърде назад по редица показатели - например публичните разходи за научни изследвания са едва 0.38 на сто от БВП, при 0.65 на сто средно ниво за 25-те страни от ЕС (без Румъния и България). Разходите на бизнеса за научно-изследователска и развойна дейност са 0.11 на сто в България, при 1.20 на сто за ЕС-25, посочват от ЦИР.

България изостава и по отношение на качеството на базисната инфраструктура (84-та позици). Страната ни показва добри резултати в макроикономическото развитие (47-а позиция).

При фирмената конкурентоспособност България остава на същата позиция, както през миналата година - 83-та. Най-добро класиране сред страните от Централна и Източна Европа имат Естония, Чехия и Словения.

Фирмената конкурентоспособност се определя от два основни фактора - качество на бизнес средата и ефективност на стратегиите. Двете променливи са тясно свързани - по-качествените стратегии изискват по-добра работа на правителството и компетентна държавна и местна администрация, интензивна конкуренция на пазара, по-модерна инфраструктура, повече информация, развити научни институции, добри доставчици, по-квалифицирана работна ръка.

Именно тези фактори се опитва да измери и сравни индексът за конкурентоспособност на бизнеса, посочват от ЦИР.

Бизнес средата продължава да се оценява негативно от представителите на фирмите - България заема 77-о място. Според предприемачите проблемите, свързани с бизнес средата, са недостатъчно ефективна държавна администрация; корупция; ниско качество на инфраструктурата; ниска квалификация на работната сила; отсъствие на етика в бизнеса.

По отношение на фирмените стратегии, България е на 96-о място. Българските компании имат най-сериозни затруднения в следните области: липса на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и недостатъчно добро качество на професионалния мениджмънт, отсъствие на активна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии.

Тези няколко сериозни проблема водят и до по-ниска конкурентоспособност на българските фирми, се посочва в доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg