България трета по ръст на заплатите в ЕС за второто тримесечие

703
България трета по ръст на заплатите в ЕС за второто тримесечие

България е на трето място по ръст на заплатите за второто тримесечие сред страните от Европейския съюз (ЕС), посочиха изнесени вчера данни на Евростат.

Почасовите разходи за труд са се повишили с 21.9% на годишна база през второто тримесечие, посочиха още данните.

В България средната работна заплата нараства с 5.4% през второто тримесечие до 510 лева на месец (261 евро), сочат данни на Националния статистически институт на страната. Средната работна заплата е нараснала с 40 лева в държавния сектор и 22 лева в частния сектор, според НСИ.

За трите месеца най-голям ръст са регистрирали заплатите в Латвия с 24.8% повишение, следвана от Румъния с 23%.

Най-слабо повишение е отбелязало заплащането на работещите в Германия, в размер на едва 0.7% сочат още статистическите данни.

Индексът на разходите за труд е краткосрочен индикатор, показващ развитието на почасовите разходи за труд, направени от работодателите, в резултат на ангажиране на труда и работната сила, според Евростат.

Тримесечните промени в разходите на работодателите измерват общите разходи за труд и основните компоненти надници и заплати, а разходите за труд, различни от заплати и възнаграждения (без разходите за заплати), добавя Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg