Евростат: Най-богатите европейци живеят в Лондон, най-бедните в България и Румъния

1399
Евростат: Най-богатите европейци живеят в Лондон, най-бедните в България и Румъния

Най-богатите европейци са живеещите в централните райони на Лондон, се посочва в изследване на Евростат, публикувано във вторник. Жителите на британската столица са около три пъти по-заможни от останалото население на ЕС.

От друга страна, най-бедно в ЕС е населението на България и Румъния.

Средният БВП на глава от населението в Лондон достига 67 798 евро, което е с 303% повече от средното за ЕС – 22 400 евро.

След Лондон в класацията се нареждат Люксембург (БВП – 59 202 евро или 264% над средното за ЕС), Брюксел (БВП – 53 876 евро), Хамбург (БВП – 45 271 евро), Виена (БВП 39 774 евро) и Ил Дьо Франс (БВП – 38 666 евро).

Доста показателен е фактът, че последните десет места в класацията се заемат от пет български и пет румънски града.

В някои градове в България и Румъния хората са с около четири пъти по-бедни от средното за ЕС, изтъква Евростат.

В Североизточна Румъния БВП на глава от населението е около 5 430 евро, или едва 24% от средното за ЕС. В Северозападна България БВП достига до 6 023 (27% от средното за ЕС).

Освен огромните разлики между различните държави членки, Евростат открива и големи несъответствия между отделни райони в едни и същи държави.

Например, в Южна Италия, в провинция Кампания, средният БВП на глава от населението е 14 979 евро, докато в северните региони на страната, като Ломбардия и Болзано, цифрите достигат съответно 30 567 и 30 613 евро.

Евростат използва данни за БВП на глава от населението за 2005 г., които са били коригирани спрямо различията в цените в държавите членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg