Французите най-песимистично настроени за икономиката в света

1443
Французите най-песимистично настроени за икономиката в света

Франция е най-първо място в света като"най-песимистично" настроената страна по отношение на икономическите перспективи, с най-ниския отчетен резултат от повече от 30 години, показва ново проучване, цитирано от Reuters.

Според проучването "Краят на годината" на Gallup International, проведено в 51 страни, Франция изпреварва поставените на второ място Ирландия и на трето Австрия като най-песимистичната страна по отношение на икономиката.

Резултатът на Франция от -79 пункта, което е понижение с 20 пункта в сравнение с миналата година, е най-ниския, отчетен от проучването от 1978 г. насам.

"Дори и през 1978 г. след втората петролна криза, която постави под въпрос цялата икономическа система, французите никога не са демонстрирали такъв песимизъм както днес," според проучването.

"Европа води по отчаяние по отношение на икономическата ситуация, следвана от Северна Америка," според проучването. "Останалата част от света, водена от Африка, остава основно оптимистично настроена."

На фона на предстоящите президентски избори през април и кризата в Еврозоната, която заплашва да създаде сериозни проблеми във Франция, а и на целия континент, французите са все по-песимистично настроени.

Във Франция се опасяват основно от високата безработица, намаляващата покупателна способност и страхът, че традиционно силната система за социална подкрепа в страната не е в добро състояние, въпреки че Франция до голяма степен избегна мерките на икономически ограничения предприети от страни като Гърция и Испания.

Сред изследваните 51 страни, в Нигерия са най-оптимистично настроени по отношение на икономическия просперитет. След това се нареждат Виетнам и Гана.

Между 500 и 2 700 души във всяка страна са участвали в проучването по телефон, по интернет, или лично в периода 26 октомври и 13 декември.

Проучването във Франция е било проведено от BVA в периода 2-4 декември.

Автор: Илия Атанасов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg