Как се е развивало застраховането у нас и по света през 2007 г.?

1599
Как се е развивало застраховането у нас и по света през 2007 г.?

Застрахователните премии у нас са се повишили с 11.9% в реално изражение през изминалата година до ниво от 1.52 млрд. лева, в сравнение с 1.25 млрд. лева година по-рано, сочи изследване на водещата презастрахователна компания Swiss Re.

Страната ни е изпреварвана по ръст от страни като Латвия с 37.9%, Литва с 28.2%, Русия с 16.6%, Румъния с 17.7%.

В доларово изражение България се нарежда на 61 място в света по размер на премиите, получавани от сектора и на 29-о място от изследвани 35 страни на "стария континент".

Животозастраховането у нас е отбелязало ръст на премиите си от 19.1% в реално изражение през изминалата година до 228 хил. лева, което показва все още ниския му относителен дял от застраховането в страната ни.

Значително по-малък от едва 10.7% е ръстът на общото застраховане у нас в реално изражение за изминалата година, според данни на швейцарската застрахователна компания.

Застрахователната сума на човек от населението се е падала по 139.3 долара, като по този показател изпреварваме Румъния, където сумата е 135.2 долара.

Като цяло застраховането в страните от Централна и Източна Европа са регистрирали ускорен темп на нарастване в сравнение със сектора в развитите страни на "стария континент" и в света като цяло.

Застрахователните премии в региона се повишили с 12.9% през изминалата година, в реално изражение до 74.37 млрд. долара. През 2006 година ръстът бе от 11.8%. Страните от региона са с дял от световното застраховане от едва 1.8%.

Животозастраховането е отбелязало повишение от 17% през изминалата година в ЦИЕ, което е леко забавяне в сравнение с предходната година, когато повишението е било 19%. Общото застраховане е регистрирало темп на растеж от 12%.


Застрахователният сектор е продължил да се представя добре в световен мащаб през изминалата година, воден от бурното му развитие в развиващите се пазари, които са неутрализирали по-слабия ръст на развитите пазари.

Застрахователните премии в световен мащаб са отбелязали повишение в реално изражение от 3.3% на годишна база до ниво от 4.06 млрд. долара.

За добрия резултат е съдействало повишението от 5.4% на премиите в животозастраховането, докато общото застраховане е отбелязало ръст едва 0.7%.

Над 50% от премиите в застрахователния сектор са били реализирани в животозастраховането, или 2.39 млрд. долара от общите такива.


Развиващите се пазари са продължили с доброто си представяне като цяло, а регистрираните застрахователни премии там са възлезли на 414 млрд. долара през изминалата година, или са имали дял от около 10% от общите такива в света. За сравнение година по-рано делът им е възлизал на едва 9%.

Развиващите се пазари се сочат все още като тези с най-големи перспективи за ръст, като за сравнение на човек от населението са се падали застраховки от едва 72 долара, което макар и значително повишение в сравнение с тези от 53 долара година по-рано, все още е над 20 пъти по-малко в сравнение с развитите пазари.

Китай и Индия продължават да са в центъра на интереса към развиващите се пазари. Животозастраховането в Китай е отбелязало ръст от 19% през изминалата година, което е значително ускоряване в сравнение с предходната година, когато повишението е било едва 8.7%.

Общото застраховане в страната също се е повишило с ускорени темпове, като се е повишило с 20% за 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg