Китай, Куба и Либия - по-миролюбиви от САЩ

1610
Китай, Куба и Либия - по-миролюбиви от САЩ

Американците са притеснени. В новия Индекс на мира страната им се класира на 85-то място сред общо 149 държави. Според индекса България е доста по-миролюбива от САЩ, но по-войнолюбива от средното за ЕС ниво.

Медиите в САЩ алармираха, че в австралийския Индекс на мира за 2010 година суперсилата е едва на 85-то място. Нещо повече - по критериите за миролюбивост и сигурност тя се класира по-зле от Китай, Куба и Либия. Публикуваният вчера Индекс на мира получи голямо внимание във Вашингтон.

Изследването има огромна популярност в САЩ, тъй като е единствено по рода си в света. То проучва нивото на миролюбивост на планетата, използвайки 23 показателя, покриващи вътрешни и външни фактори - от отношения със съседните държави до военни разходи и нива на престъпност и насилие в обществото.

Новият Индекс на мира е четвърто поредно издание на изследването. В него България се класира на 50-то място сред 149-те проучени държави. Преди нея са Гана и Египет, а веднага след нея се нареждат Замбия, Малави и Сиера Леоне. Сред държавите в Централна и Източна Европа България е 10-та, от държавите-членки на ЕС само Латвия е след нея. Балканските държави, които не са членки на ЕС, са на места между 60 и 90. Но Хърватия е на 41-то място, т.е. преди България.

Причините България да не се класира на по-предни места в индекса са главно високото ниво на криминалност и насилие в обществото, твърде лесният достъп до оръжия, твърде големият брой тежки въоръжения на глава от населението, относително високите военни разходи и високият военен капацитет. В допълнение - в България има висока корупция, голям процент войнолюбивост, не спазва достатъчно човешките права, участва във въоръжени конфликти (Афганистан), има лошо управление, слаба политическа култура и няма голяма свобода на пресата. Според Индекса на мира сред добрите страни на България са високата образованост и липсата на омраза към чужденци.

Най-миролюбивата държава в света е Нова Зеландия. Европейските държави също са сред най-миролюбивите, повечето от тях са сред първите 20 в света. Петте скандинавски държави са в първата десятка, само Дания е слязла малко надолу в класацията. Индексът на мира има подкрепата на ред световни политически и религиозни лидери като Далай Лама.

Според водещия американски икономист Джефри Сакс от Колумбийския университет ценността на студията е в това, че тя показва какви огромни ресурси се хвърлят за насилие и конфликти в света. Тези ресурси биха могли да сложат край на бедността и околната среда, ако се използват за такива цели, казва икономистът.

Индексът наистина показва, че ако насилието и конфликтите в света намалеят с 25 процента, ще бъдат спестени 1.8 билиона долара. Тази сума, според авторите, би покрила дълговете на Гърция, би финансирала осъществяването на Целите на хилядолетието и би осигурила успеха на борбата с климатичните промени.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg