Конкурентоспособността на България намалява

1446
Конкурентоспособността на България намалява

България отстъпва с три позиции в класацията на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност, сочи докладът на СИФ (The Global Competitiveness Report 2011-2012).

Така страната слиза от 71-ва на 74-та позиция, съобщиха от пресцентъра на Центъра за икономическо развитие, партньор на СИФ в България.

Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност.

Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация.

В доклада са разгледани 142 икономики в света.

Според документа най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур.

САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място.

В първата десетка се подреждат държави от ЕС - Швеция (3-та), Германия - (6-та), Холандия - (7-ма), Дания - (8-ма), Великобритания - (10-та). На 9-то място е Япония.

Прави впечатление, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво, с бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай, пише в съобщението.

През настоящата година, поради негативните резултати от икономическата криза, някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането.

Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад страната ни остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции - от 67-ма на 77-ма.

Поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда, Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-та позиция.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg