Най-големите сметища в САЩ

2674
Най-големите сметища в САЩ

Американците правят 250 млн. тона боклук годишно и бизнесът с обработване на отпадъци в страната е огромен. Индустрията се оценява на 52 млрд. долара годишно и е доминирана от компании като Waste Management и Republic Services.

Дните на градските бунища отдавна са отминали. Днешните сметища представляват технологични чудеса и дори са се превърнали в надежден източник на алтернативна енергия, тъй като газовете от тях се продават на компании и общини.

Ето и кои са най-големите сметища в САЩ, подредени от CNBC, въз основа на количеството отпадъци, които получават ежедневно:

Регионално сметище Roosevelt

Местонахождение: Вашингтон

Тонове на ден: 8 300

Оставащ живот: 51.5 години

Оператор: Republic Services

Сметищни газове: Излугващият разтвор и метанът се събират в сметището посредством система от тръби. Излугващият разтвор, или течността, която се образува при разлагането на отпадъците, отново циркулира през сметището, което води до по-бързо разлагане на боклука и ускоряване на производството на метан. В момента производството на метан от сметището поддържа генерирането на 10 мегавата електричество. Сметището би могло в крайна сметка да генерира 52 мегавата електричество; това е достатъчно електроенергия за близо 30 000 домакинства.

Сметище Denver Arapahoe

Местонахождение: Колорадо

Тонове на ден: 6 000-8 000

Оставащ живот: Повече от 20 г.

Оператор: Waste Management

Сметищни газове: Проектите за генериране на енергия от възобновяеми източници, разработени на сметището Denver Arapahoe създават достатъчно енергия, за да захранят повече от един милион домове. Улавянето на газовете от сметището и енергията генерирана от преобразуването на твърдите отпадъци в специални заводи, спестява еквивалента на повече от 13 млн. барела петрол.

Сметище Columbia Ridge

Местонахождение: Орегон

Тонове на ден: 6 000-8 000

Оставащ живот: Повече от 20 години

Оператор: Waste Management

Сметищни газове: Жителите на Сиатъл рециклират около половината от техните отпадъци. Останалата част, около 400 000 тона на година, се транспортира с влакове до Columbia Ridge, където се разлага до метан. Газът от своя страна се използва за създаване на електричество. Електрическата компания на Сиатъл Seattle City Light купува целия произведен ток, който е достатъчен, за да захрани повече от 5 600 домове.

Сметище Pine Tree Acres

Местонахождение: Мичиган

Тонове на ден: 6 000 - 8 000

Оставащ живот: Повече от 20 години

Оператор: Waste Management

Сметищни газове: В Pine Tree Acres улавят метана и генерират електричество на обекта. На сметището активно се събират сметищните газове 184 кладенеца. Газовете след това се насочват към завод, който ги превръща в електричество, което може да захрани над 6 500 жилища.

Сметище Atlantic Waste Disposal

Местонахождение: Вирджиния

Тонове на ден: 6 000 - 8 000

Оставащ живот: Повече от 20 години

Оператор: Waste Management

Сметишни газове: Тръбопроводът, който свързва Atlantic Waste Disposal със завода на Honeywell International в Хоупуел, Вирджиния е дълъг 23 мили и е най-дългия сметищен газопровод в страната.

Сметище и център за рециклиране на отпадъци El Sobrante

Местонахождение: Калифорния

Тонове на ден: 6 000 - 8 000

Оставащ живот: Повече от 20 години

Оператор: Waste Management

Сметищни газове: От април 2004 г. на територията на El Sobrante работят три завода, които превръщат газовете от сметището в енергия и трансформират метана в електричество, което може да захранва 3 800 домове дневно.

Сметище McCarty Road

Местонахождение: Тексас

Тонове на ден: 7 200

Оставащ живот: 37.9 години

Оператор: Republic Services

Сметищни газове: Газовете от намиращити се в Хюстън сметище McCarty Road се транспортират чрез тръбопровод с дължина шест мили до завода на пивоварната компания Anheuser-Busch и участват в генерирането на парна енергия за електроцентралата на завода. Повече от 55% от потреблението на гориво от страна на пивоварния завод се покрива от този нов източник на алтернативна енергия.

Сметище Sunshine Canyon

Местонахождение: Калифорния

Тонове на ден: 8 400

Оставащ живот: 35.2 години

Оператор: Republic Services

Сметищни газове: През второто тримесечие на 2010 г., на територията на сметището са разкрити 52 допълнителни кладенеца за извличане на газове с цел подсилване на системата за контрол на газовете на обекта.

Сметище Newton County и Регионален център за управление на отпадъците Apex

Тези две мегасметища, управлявани от компанията Republic Services, се поделят титлата най-голямо сметище в САЩ, поемайки най-много отпадъци ежедневно. Общо двете сметища приемат близо 20 тона отпадъци дневно.

Сметище Newton County Landfill

Местонахождение: Indiana

Тонове на ден: 9 100

Оставащ живот: над 250 години

Оператор: Republic Services

Сметищни газове: Republic Services предоставя биогаз от сметището на компанията Urban Forest Recyclers, която го използва като алтернативен източник на енергия за производството на картонени кутии за яйца. След като газът бива компресиран в сметището се транспортира посредством тръбопровод до завода.

Регионален център за управление на отпадъците Apex

Местонахождение: Невада

Тонове на ден: 9 200

Оставащ живот: 31.8 години

Оператор: Republic Services

Сметищни газове: Заводът за генериране на енергия от възобновяеми източници на сметището се очаква да заработи в края на 2011 г. Компанията CC Landfill Energy ще използва газа добит от кладенците на сметището, чрез който ще генерира електричество, което пък ще се ползва от клиентите на енергийната компания NV Energy.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg