Най-издирваните джихадисти в света

8216
Най-издирваните джихадисти в света

За разлика от Осама бин Ладен, който често се появяваше във видеа, за да изнася лекции и да подбужда атаки срещу Запада, лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади избягва вниманието и се смята, че е заснет само веднъж, откакто военната група обяви своя халифат преди година.

Това прави обявената награда от 10 млн. долара за информация за залавянето му още по-недостъпна.

През май от Държавния департамент на САЩ обявиха сериозни награди на обща стойност около 20 млн. долара за информация, която ще доведе до залавянето на лидерите на Ислямска държава.


Държавният секретар Джон Кери одобри нагрда от 7 млн. долара за информация за Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули, по 5 млн. долара за Абу Мохамед ал-Аднани и Таркан Таюмуразович Батирашвили и 3 млн. долара за Тарик ал-Авни ал-Харзи.

Най-голямата награда от 10 млн. долара е запазена за човека, който предостави информация за ал-Багдади, който е в списъка с най-издирваните престъпници на Държавния департамент на САЩ от 2011 г., или години преди Ислямска държава да набере такава популярност.

От влизането в сила на програмата на Държавния департамент, която представя парични награди за важна информация за издирвани престъпници, са заплатени общо 125 млн. долара на над 80 души. Най-голямата награда, обявявана до момента, е в размер на 25 млн. долара за информация за местонахождението на бин Ладен, но никой не я е получил.

Ето и кои са петте най-издирвани джихадисти в света:

Абу Бакр ал-Багдади

Четиридесет и три годишният ал-Багдади е известен и с името Абу Ду'а. Той контролира всички операции на Ислямска държава и се смята, че в момента се намира в Сирия.

Според правителството на САЩ, Багдади е поел лична отговорност за поредица смъртоносни атаки в Ирак от 2011 г. насам, в това число бягството от затвора Абу Граиб през юни 2013 г. и атентата през март 2013 г. в Министерството на правосъдието, когато бяха убити най-малко 20 души.

Вижте още: 8 от най-закоравелите престъпници в най-охранявания затвор в САЩ

Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули

Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули е високопоставен ръководител в Ислямска държава, който се присъединява към организацията в Сирия, след като е освободен от иракски затвор през 2012 г.

Ал-Кадули се присъединява към ал-Кайда през 2004 г. под командването на вече мъртвия лидер на организацията в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи и е негов заместник, като също така оглавява организацията в Мосул.

Абу Мохамед ал-Аднани

Абу Мохамед ал-Аднани, роден Таха Собхо Фалаха в Сирия, е официалният говорител на Ислямска държава и високопоставен ръководител.

Ал-Аднани е основният проводник за разпространяването на официални съобщения, в това число изявлението на Ислямска държава, че установява ислямски халифат.

Таркан Батирашвили

В последните няколко години базираният в Сирия грузински гражданин Таркан Таюмуразович Батирашвили, известен още като Омар Чеченецът, е заемал редица военни ръководни позиции в Ислямска държава.

От 2014 г. Батирашвили е старши командир на Ислямска държава и е базиран в Ракка, Сирия. Той е посочен за такъв в публично видео на Ислямска държава от юни 2014 г.

Батирашвили е контролирал затвор на Ислямска държава в близост до Ракка, където се смята, че групата е държава чуждестранни заложници.

Вижте още: Най-красивите престъпници в света

Тарик ал-Авни ал-Харзи

От средата на 2014 г. Тарик ал-Авни ал-Харзи е ръководител в Ислямска държава, действащ в Сирия. Той работи по набирането на средства, вербуването на хора, екипировката и пътуванията на бойците от терористичната организация.

Той също така командва групата от атентатори самоубийци на организацията. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg