Най-опасните американски професии

3586
Най-опасните американски професии

Съществуват много професии в САЩ, които се отличават с високо ниво на смъртност (тя е изчислена като брой фатални случаи на 100 000 заети на пълно работно време за съответната професия). Ето и десетте най-опасни, според изданието Investopedia:

1. Рибари и работещите в сектора - ниво на смъртност 128.9

Тази работа се отличава с най-високо ниво на смъртност в САЩ през изминалата година. Работното място на заетите в сферата се отличават с тежки машини, работи се в опасни атмосферните условия.


2. Дървосекачи - ниво на смъртност 115.7

Кое е толкова опасното при сеченето на дървета, биха се запитали хората. Всъщност, освен пряката опасност от това да ви падне дърво на главата съществуват и много други. Често дървосекачите са отговорни за преместването и транспортирането на материала.

3. Пилоти на самолети и инженери - ниво на смъртност 72.4

Пътуването със самолет макар и далеч по-сигурно от това с кола, или автобус се класира на трето място като опасна професия. И макар катастрофите да са изключителна рядкост в самолета е възможно да възникнат много други опасни за здравето събития.

4. Металурзи - ниво на смъртност 46.4

Професията е на седмо място в класацията на най-високоплатените професии, които не са мениджърски. Една от причините за това е, че е изключително опасна.

5. Фермери - ниво на смъртност 39.5

Тук се използва широк набор от инструменти и машини за отглеждане на добитък. Ннай-голямата опасност идва от оперирането с тежки машини. Само през изминалата година във връзка с това е имало 317 смъртни случая.

6. Хора събиращи материали за рециклиране - ниво на смъртност 36.8

Тук опасността е свързана отново с управляваните тежки машини, както и с консистенцията на събираните материали.

7. Работещи по по покривите - ниво на смъртност 34.4

Това не е работа за хора, които се страхуват от височини. Обикновено този тип работници извършват своята дейност през лятото, когато жегата допълнително затруднява работата им на високо.

8. Електротехници - ниво на смъртност 29.8

Това също е една от най-високоплатените работи в САЩ, но освен това тя носи със себе си и редица рискове. Все пак се работи с електричество.

9. Шофьори на камиони - ниво на смъртност 22.8

Освен високото ниво на катастрофи по пътищата, шофьорите на товари все по-често стават обект и на нападения.

10. Шофьори на таксита - ниво на смъртност 19.3

Тук важат същите причини, като тези по-горе. Шофьорите на таксита често са нападани и обирани, стават жертви и на катастрофи.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg