Най-печелившите банки в света

2948
Най-печелившите банки в света

Общата печалбата преди облагане с данъци на двадесетте най-големи банки в света по този показател надхвърля 245.6 млрд. долара в края на 2009 г., показва класацията на британското списание The Banker.

Общо пет от двадесетте най-големи банки в света по печалба преди облагане с данъци към края на 2009 г. са китайски.

Подреждането се оглавява от Industrial Commercial Bank of China, която отчита 24.49 млрд. долара печалба преди облагане с данъци към края на 2009 г.

Второто място също е за китайска банка и това е China Construction Bank Corporation, чиято печалба преди данъци е била в размер на 20.31 млрд. долара. Това са и единствените банки с печалба от над 20 млрд. долара за миналата година.

Челната тройка се оформя от Goldman Sachs, която въпреки всички скандали около нея, успява да отчете 19.82 млрд. долара печалба към 31 декември 2009 г.

На четвърто и пето място са британската Barclays и щатската Wells Fargo с 18.86 млрд. долара и 17.6 млрд. долара печалба, респективно.

Шестото място е за испанската Banco Santander с 16.95 млрд. долара печалба, а на седма позиция е третата китайска банка в челната десетка. Това е Bank of China, която е имала 16.31 млрд. долара положителен резултат преди данъци в края на миналата година.

На седмо място пък е третата щатска банка в топ 10 - JP Morgan Chase & Co, чиято печалба преди данъци за миналата година възлиза на 16.14 млрд. долара.

Челната десетка се оформя от BNP Paribas (12.22 млрд. долара), която е най-голямата банка в света по активи към края на миналата година и бразилската Itau Unibanco Holding (11.52 млрд. долара).

Местата от 11 до петнадесето в класацията се заемат от швейцарската Credit Suisse Group (8.28 млрд. долара), испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (8.26 млрд. долара), Banco do Brasil (7.95 млрд. долара), Agricultiral Bank of China (7.62 млрд. долара) и Deutsche Bank (7.49 млрд. долара).

Така в челната петнадесетица на подреждането има само шест европейски банки.

На 16-а позиция е британската HSBC Holdings със 7.07 млрд. долара печалба преди облагане с данъци за 2009 г., а на 17-о и 18-о място се нареждат бразилската Banco Bradesco (6.96 млрд. долара) и френската Credit Agricole Group (6.74 млрд. долара).

Bank of Communications е петата китайска банка, която попада в челните двадесет. Банката е на 19-о място с печалба в размер на 5.6 млрд. долара.

Двадесетицата на най-големите банки по печалба преди данъци за миналата година се оформя от австралийската Westpac Banking Corporation, която е имала положителен резултат в размер на 5.36 млрд. долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg