Най-щастливите европейци не живеят в големите градове

7423
Най-щастливите европейци не живеят в големите градове

Нарастващите проблеми с тероризма и мигрантите, продължаващата икономическа криза в някои райони, високата безработица и задаващият се Brexit – всички тези фактори не помагат за подобряване на образа на Европа в чужбина.

Но оказва се, проблемите на Стария континент са по-разпространени на юг, според нови данни на статистическата служба на ЕС (Евростат).

В безпрецедентно проучване европейските изследователи питат жителите на 75 големи градове в Европа доволни ли са от живота. Изненадващо, най-големите градове на континента са и местата, където респондентите изразяват най-малко задоволство. Освен това проучването показва поразително разделение юг-север - гражданите в Испания, Гърция и Италия са особено притеснени.

"Най-високите нива на удовлетвореност често са измервани в по-малките, провинциални градове", заключават авторите на доклада. Столиците на Франция (Париж), Португалия (Лисабон), Испания (Мадрид) и Италия (Рим) записват особено ниски нива по показателя удовлетвореност от живота, въпреки че са популярни туристически дестинации.

Но удовлетворението в Европа изглежда е съсредоточено в градовете, които са далеч от най-големите туристически горещи точки: Олборг в Дания, Лайпциг в Източна Германия и Кардиф в Обединеното кралство се класират най-високо.

Лайпциг, например, е особено популярен сред по-младите германци, които се местят там, за да избягат от растящите наеми в други големи градове.

По-близък поглед към промените на населението в европейските столици в периода между 2001 и 2011 г. разкри миналата година, че нараства броят на жителите, които бягат от градските центрове и се местят към по-евтините предградия. Други пък се изнасят към по-малки и по-евтини населени места като цяло.

Животът в европейските градове се оказва най-труден за жителите на Палермо и Наполи в Италия, Атина в Гърция, както и Истанбул в Турция, според проучването на Евростат, цитирано от Washington Post.

В коя част на най-щастливата страна живеят най-щастливите хораЩастието не е равномерно разпределено из страната

 

Авторите на доклада също така твърдят, че Европа остава разделена между изток и запад. "Тези, които живеят в градовете, изглежда са наясно с предизвикателствата, пред които са изправени, тъй като жителите на големите западноевропейски градове често са по-малко удовлетворени от живота, отколкото тези, които живеят в малките градчета, предградията или селските райони," пишат изследователите, посочвайки още, че неравенството и бедността са все по-разпространени в западните европейски столици.

В Източна Европа учените наблюдават обратното: "По-висок дял на населението, живеещо в градовете на източните държави-членки, са доволни от живота, докато по-ниските нива на удовлетвореност са регистрирани в селските райони, където бедността и социалното изключване са често срещана тенденция."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg