Най-скъпите предмети от Космоса

7448
Най-скъпите предмети от Космоса

Надали може да се даде оценка на най- значимите исторически и впечатляващи предмети, свързани с Космоса. Но за някои от тях колекционерите са били готови да дадат достатъчно висока оценка с парите си. Нека видим кои са най-скъпите предмети от Космоса, продадени тук на Земята:

1. Капсула от първия космически кораб Восток 3KA-2

Цена: 2.9 млн. долара


Съветският космически кораб е забележителен с факта, че Юрий Гагарин излита с него на 12 април 1961 г. Това е вторият Восток, построен в рамките на съветската космическа програма.

През април 2011 г. капсулата на кораба, пусната при изпитателен полет малко по-рано, бе продадена за 2.9 млн. долара. Неин купувач стана бизнесмена Евгений Юрченко, който я купи от Сотбис и върна на руските музеи.

2. Бележките на Джим Ловел от мисията на Аполо 13

 Цена: 388 375 долара

Когато мисията на Аполо 13 е прекъсната през април 1970 г. командирът Джим Ловел има само няколко минути да направи необходимите изчисления как да върне кораба у дома. Тричленният екипаж се оказва без достатъчно кислород, вода и отопление след избухването на резервоар с кислород. Ловел прави изчисления на ръка, преди да поиска от НАСА да провери цифрите. Благодарение на тези бележки Аполо 13 става най-големият „успешен провал“ в историята на космическите полети.

3. Навигационната карта на Аполо 11

Цена: 218 000 долара

Навигационна звездна карта, използвана от астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, за да определят точното си положение след кацането на повърхността на Луната, бе купена на търг в Ню Йорк през 2009 г.

4. Джойстик от лунния модул на Аполо 15

Цена: 206 000 долара

За първи път в експедицията "Аполо 15" за придвижване по повърхността на Луната се използва самоход,  който изминава около 28 км.

Джойстикът, с който били задвижени част от двигателите и който „прекарва“ на Луната, 66 часа бе оценен на над 200 000 долара през 2009 г.

5.Контролен лист, монтиран на китката на Чарлз Дюк младши, по време на мисията Аполо 16

Цена: 206 000 долара

Този контролен лист бил привързан към китката на астронавта и в него са отбелязани такива процедури като слизането на повърхността на Луната. На една от страниците е нарисуван астронавт, прегърнал гола жена. До

6. Скафандър на Алън Шепърд

Цена: 187 500 долара

Продаден през 2010 г., този скафандър, предназначен за Алън Шепърд, никога не е летял в Космоса. За компенсация той се продаваше заедно с шлема, ръкавиците и ботушите към него.

7. План за полета на Аполо 11

Цена: 152 000 долара

Планът описва подготовката за първата стъпка на човек на Луната. В него минута по минута е разчетен полетът на Аполо 11, какво трябва да правят космонавтите във всеки един момент, каква е целта на мисията.

8. Часовник Rolex, носен на борда на Аполо-17.

Цена: 131 450 долара.

Рон Евън взема часовника сред личните си вещи. Лунното му пътешествие трае 72 часа.

9. Емблемата от ръкава на Майкъл Колинс от Аполо-11.

Цена: 85 400 долара

Заминавайки на мисията, екипажът на Аполо-11 моли за такава емблема, която ще представи всички, работели като част от лунната мисия. На нея е изобразен орел, кацнал на Луната, а в далечината се вижда Земята. Емблемата на Колинс е подписана от Нил Армстронг и Бъз Олдрин. Малкото парче плат от ръкава на скафандъра на астронавта надмина двойно първоначално исканата за него цена през 2010 г.

10. Логаритмична линия на Бъз Олдрин.

Цена: 77 675 долара

Тази линия Pickett N600-ES била носена, за да могат да се направят изчисления в случай на проблем с компютрите. Така тя „стъпва на Луната“ заедно с Бъз Олдрин- втория човек, оставил следите си на спътника.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg