Petrom и Romgaz с най-големи печалби в Румъния за 2007 г.

965
Petrom и Romgaz с най-големи печалби в Румъния за 2007 г.

Petrom запазва водещата си позиция измежду румънските компании по отношение на печалбата, след като компанията отчита брутна печалба в размер на 2.55 млрд. румънски леи (767 млн. евро) за 2007 г., показват данни на националната данъчна агенция, поръчани от Ziarul Financiar.

Информацията на данъчните власти, разбита по сектори, разкрива, че най-големите печалби са отчетени в сегмента на добива на суров петрол, като Petrom е единствената подобна голяма компания в северната ни съседка. Petrom оглавява класацията и през 2006 г. с брутна печалба от 2.54 млрд. леи (723 млн. евро).

На второ място миналата година се нарежда базираната в Сибиу Romgaz с облагаема печалба в размер на 540 млн. евро. Компанията специализира в добива на природен газ. Romgaz не е включена в класацията за 2006 г.

По-нататък в подреждането за миналата година се нареждат две телекомуникационни компании, които губят по едно място, в сравнение с предходната година. Това са Orange и Vodafone.

Двете компании отчитат 470 млн. евро и 346 млн. евро облагаема печалба, респективно, отбелязвайки малък спад, в сравнение с 2006 г. когато положителният им резултат е възлизал на 466 млн. евро и 381 млн. евро, респективно.

Automobile Dacia, която заема четвъртото място през 2006 г. с брутна печалба в размер на 119 млн. евро, не попада в челната десетка по печалба за 2007 г.

На пето и шесто място миналата година се нареждат две банки - BCR и BRD, чиято печалба възлиза на 340 млн. евро и 300 млн. евро, респективно.

Производството на цимент падна с две позиции надолу до седмото място, където е Lafarge Romcim с облагаема печалба в размер на 197 млн. евро за миналата година.

Компанията, която се нарежда на осмо място, е производител на безалкохолни напитки, според данните на данъчната администрация. Брутната й печалба възлиза на 185 млн. евро, а бизнесът на Coca Cola в страната е от подобен мащаб. Компанията се изкачва с едно място нагоре, в сравнение с 2006 г.

Производителят на цветни метали Sidex заема деветото място по отношение на облагаемата печалба с положителен резултат от 177 млн. евро за миналата година.

Данните от данъчната администрация нареждат Alro Slatina на десето място. Компанията произвежда алуминии и е отчела брутна печалба в размер на 171 млн. евро за миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg