Размествания сред най-богатите градове до 2025 г.

1904
Размествания сред най-богатите градове до 2025 г.

Ню Йорк, Лондон и Париж са считани за водещите градове в света по отношение на богатството, но в следващите 15 години развиващи се градове като Сао Пауло, Шанхай и Мумбай ще ги застигнат сериозно в това отношение, според проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC).

Икономическият растеж на много градове от развиващите се държави изпреварва с толкова много този на някои градове в развитите икономики, че подреждането на най-богатите градове ще се промени драстично до 2025 г., според PwC.

Очаква се Шанхай да се е придвижил от 25-о на 9-о място дотогава, докато Мумбай вероятно ще скочи до 11-о място, спрямо сегашното 29-о, в световната класация по БВП на глава от населението. Пекин също така се очаква да се придвижи от 38-о до 17-о място.

Сао Пауло в момента се намира на 10-а позиция, но се очаква да бъде шести до 2025 г., изпреварвайки Париж, но все още изоставайки от настоящата челна петица, в която влизат Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон и Чикаго. Тази петица се очаква да се запази.

"Ако погледнете прогнозния БВП растеж от 2008 до 2025 г. на водещите градове в развиващите се и в развитите икономики, сравнението е очевидно," казва Джон Хоуксуърт от PwC.

"При Шанхай, Пекин и Мумбай, например, се очаква годишен ръст от 6-7% в реално изражение, докато при Ню Йорк, Токио, Чикаго и Лондон, средният ръст ще е само 2%. В абсолютни стойности прогнозираният растеж на БВП на Шанхай за периода 2008-2025 г. е по-голям от този на Лондон и Париж взети заедно."

Проучването показва, че 100-те най-големи градове са съставлявали около 30% от глобалния БВП през 2008 г., а някои от тях дори имат по-големи икономики от страни като Швеция или Швейцария.

Делхи, Гуанджоу и Рио де Жанейро вероятно също ще се изкачат бързо в класацията до 2025 г., според PwC, както и Истанбул и Кайро. Много щатски и европейски градове обаче ще отстъпят позиции за същия период. Градове като Сидни, Сингапур и Мадрид вероятно ще изпаднат от челната 30-ица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg