Само два индекса в света с повишение през януари - на Мароко и Йордания

883
Само два индекса в света с повишение през януари - на Мароко и Йордания

Януари месец вече е в историята, а с него и надеждите за повишение на световните индекси в началото на годината, или така нареченият "януарски ефект". Изминалият месец бе един от най-лошите стартове за световните индекси от много години насам.

От информационната агенция Standard & Poor's обявиха, че през януари водещите индекси в света са загубили сумарно 5.2 трлн. долара, като водещи по загуби са били тези на развиващите се пазари, понижили се средно с 12.44%.

За разлика от тях развитите пазари са загубили средно 7.83% от пазарната си капитализация, сочат още изнесените данни.

Едва два от 52-та следени световни индекса от агенцията са регистрирали ръст през първия месец на новата година, като 25 от тях са отбелязали и двуцифрено понижение на стойностите си. Водещи по понижение са били разбира се най-силно волатилните.

Повишаващите се индекси са били тези на Мароко, добавили 10.17% към стойността си, както и на Йордания, с минимално повишение от 3.11% през първия месец на годината.

Всички 26 развити пазари са отбелязали загуби, като 16 от тях са превишавали нивото с 10% от стойността си.

Понижението през януари доведе до регистриране на загуби за развитите пазари за последните три месеца, приключили в края на първия месец на новата година.

На годишна база ситуацията е била смесена, като 15 от развитите пазари са отбелязали повишение през януари, в сравнение със същия месец на миналата година, а 11 са отбелязали спад.

Турция се нарежда на първо място в негативната класация на най-понижаващите се водещи индекси на развиващите се страни с понижение от 22.7%, следвана от Китай с 21.4%, Русия с 16.12% и Индия с 16%.

По сектори всички 10 такива от групата GICS (Global Industry Classification Standard) са отбелязали понижение през януари, на фона на повишението им през септември и октомври на миналата година.

Технологичният сектор е бил този с най-голямо понижение през първия месец на годината, когато е загубил 11.57% от стойността си, до голяма степен благодарение на спада на щатските технологични компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg